blog

Blog: Werk aan aircoservice vóór je klant

Werkplaats & Onderhoud 559

Daar sta je dan, op de Route du Soleil ter hoogte van Lyon in een kilometerslange file. Het is 38 graden buiten en zo mogelijk nog warmer in de auto. Ook voor je kinderen op de achterbank, die de lange reis naar de Franse zuidkust nu wel zat zijn. Heel lang ging het goed, maar toen gebeurde er iets onverwachts: het werd warm in de auto.

Blog: Werk aan aircoservice vóór je klant
Hoe hoger de temperatuur, hoe groter de vraag naar auto's met airco. Met goed werkende airco!

De airco weigert sinds een uur dienst. Geen tekenen vooraf. Hij deed het altijd voelbaar prima.

Hoe kon dit gebeuren? De auto is net vier jaar oud en heeft vorige maand nog een onderhoudsbeurt gehad. Nee, daar zat geen controle van de airco bij, maar is dat nodig dan? Die hoort toch gewoon te blijven werken?

Toegegeven, ik heb dit verzonnen. Maar zeker weten dat dit deze zomer landgenoten gaat overkomen. Ook jouw klanten? Voorkom dat, en geef aandacht aan aircoservice.

Voor veel consumenten is airco-onderhoud niet vanzelfsprekend: “Is dat nodig dan? Mijn koelkast heeft toch ook geen onderhoud nodig?”

Fietsband

Tja, dat vraagt uitleg. Over een mobiele installatie die nu eenmaal nooit voor de volle 100 procent gasdicht kan zijn. En al helemaal niet als ie ‘s winters wekenlang niet gebruikt wordt. Vergelijk het met een fietsband, daar moet soms wat lucht bij in. En ongetwijfeld benader je je klanten actief voor de APK herinnering en zomer- of wintercheck, maar doe dat ook voor aircoservice.

Adviseer tijdig onderhoud uit te laten voeren en geef uitleg waarom een koele ventilatielucht weinig zegt over de hoeveelheid koudemiddel in het systeem.

Juiste aircoservice

Goed, dan is je klant er klaar voor. Maar ben jij dat ook? Veel autobedrijven beschikken over een aircoservicemachine voor R134a, maar kun je ook nieuwe auto’s aan met R1234yf? Of vind je dat nu nog niet nodig? In het speciale online magazine Aircoservice voor het Autobedrijf zoomen we in op het nieuwe koelmiddel, hoe je aircoservice verleent en wat je nodig hebt.

Let wel, R1234yf is al sinds 2017 verplicht voor elke nieuwe auto, en ook de jaren ervoor was menig automodel al voorzien van dit nieuwe koudemiddel. Die zijn misschien nog niet meteen bij jou in de werkplaats, maar het is wel in aantocht, naast natuurlijk de vele merken en modellen die het nu al voeren.

Terug naar die machine.Welke keuze maak je? Investeer je in een combi-apparaat? Een extra machine? En hoe houd je je dure fles met R1234yf vrij van vreemde gassen? Lees het online magazine Aircoservice voor het Autobedrijf.

Hou je hoofd koel

Mijn advies? Houd je hoofd koel én dat van je klant. Attendeer hem op het belang van aircoservice en nodig hem er voor uit. Fijne zomer!

Tom Polman, hoofdredacteur AMT

Reageer op dit artikel