blog

Blog: De ontbrekende wielsleutel

Werkplaats & Onderhoud 2256

Blog: De ontbrekende wielsleutel

Krgghh bdm bdm klinkt het rond 23:30 op een zaterdagavond terwijl ik nog even tv lig te kijken. Nieuwsgierig naar de herrie kijk ik uit het raam. Het duurt even tot ik een Volkswagen Golf IV van 1999 de wijk in zie komen en het doodlopende straatje naast het huis in zie én hoor rijden. Vreemd…

De bestuurder keert, rijdt weer langs en stopt aan de overkant langs de weg bij een lantaarnpaal. Ik zit eerste rang met uitzicht vanaf het slaapkamerraam, dus nieuwsgierig aanschouw ik het vervolg. De diagnose is snel gesteld. Rechtsvoor is de band volledig lek en aan het rijgeluid van de velg op straat te horen is dat al even zo.

Ook de twee opgeschoten tieners hadden die conclusie al getrokken en zetten de bagageruimte op de kop. Een reservewiel wordt er uitgetild. Uniek, tegenwoordig zie je dat nauwelijks meer. Ook een krikje wordt gevonden. Maar dan. Uit de discussie leid ik af dat een sleutel voor de wielbouten ontbreekt. Ze doorzoeken de hele auto, de bagageruimte wordt geheel uitgepakt met veel geratel van metaal (sneeuwkettingen?) tot gevolg. Maar… een passende wielsleutel wordt niet gevonden.

De juiste tools

AMT 6 verschijnt vrijdag 22 juni.

Tja, diagnose in orde, maar de tools niet. En ik moet zeggen, aan de kennis twijfelde ik ook wel. Misschien een generatiedingetje. Ze waren drukker met de smartphone, dan met serieus naar een oplossing zoeken. Een mooi bruggetje naar het thema Diagnose- en handgereedschap in AMT 6 welke vrijdag 22 juni verschijnt.

Zonder tools, kennis en informatie kom je lastig tot de oplossing. Geen reservewiel, krik en wielsleutel dus, maar een diagnoseapparaat, slim handgereedschap en wellicht zelfs een scope. En dan moet je weten hoe er mee om te gaan, én als je er niet uitkomt, waar je dan de juiste informatie kunt vinden. Van een belletje naar een bekende tot Google, fabriekswebsites of natuurlijk het AMT Garageforum en de Reparatiewijzer. In AMT 6 (lees deze hier digitaal) lees je meer over die handige tools van zowel lezers als leveranciers.

Verlopen APK

Een verlopen APK, en dat zo kort na de tenaamstelling… Dat is vragen om problemen.

Oh, en die jongens? Ik heb ze toch maar even een kruissleutel gebracht en twee tips gegeven: 1: sneeuwkettingen eruit, kruissleutel erin. En 2: Een verse APK, want die is bijna twee maanden terug, notabene acht dagen na de tenaamstelling, verlopen. Vermoedelijk de hoofdoorzaak van die lekke band, want een fatsoenlijk profiel was niet te ontdekken. Ja, op die reserveband…

Reageer op dit artikel