blog

Blog: Het gemak van goed handgereedschap

Werkplaats & Onderhoud 1040

Blog: Het gemak van goed handgereedschap
Hoe snel wissel jij samen met je collega's vier wielen? Wij, met 'ouderwets' handgereedschap, deden er 03:10 minuten over.

Even een software-update voor die inhoudende automatische versnellingsbak. Geen bluetoothconnectie? Er is een nieuwe firmware voor de radio. Moderne auto’s, moderne problemen én oplossingen. Fijn of niet? Dat ligt aan hoe je er zelf in staat. Ik hou van moderne auto’s. Goede multimedia, het nodige comfort. Heerlijk, maar zelf sleutelen is daarmee wel lastiger.

Mijn autocarrière begon met een oude Renault 19 met 1.4 voorzien van stoterstangen. Een echt oudje, maar ontzettend betrouwbaar. En het sleutelwerk eraan was kortweg simpel. De auto’s daarna waren moderner, complexer en voller. Ruimte om te sleutelen is er echt niet onder de motorkap van een Clio II RS of Mégane II RS. Wat me overigens niet afschrikte om onderhoud zelf uit te voeren. Van remmen tot distributieriem. Het belangrijkste daarbij: goed handgereedschap. Klein genoeg voor werken in de krappe ruimte, maar met voldoende grip op dat vastzittende boutje waar je maar nét bij kan.

Wielen wisselen

Helaas sleutel ik nu minder zelf. Minder tijd vanwege een druk gezinsleven, en daarnaast is het ook niet echt de bedoeling zelf onderhoud aan de leaseauto uit te voeren. Ja, twee keer per jaar: met speciale toestemming van de leasemaatschappij mag ik de zomer- en winterwissel zelf doen. Het stelt weinig voor. Auto op de brug, luchtsleutel erbij en wisselen maar. Lekker rustig aan, en met een half uurtje is alles opgeruimd. Kijk, daar geniet ik van.

Actie in te pitstraat

Zo ook een paar weken terug voor het opnemen van de AMT Pitstop Challenge-promotievideo. Het TT Circuit van Assen stond een ochtend tot onze beschikking. Gaaf natuurlijk! Zeker omdat we van Alfa Romeo Nederland de snelste productieauto uit hun stal meekregen. Lekker over het circuit blazen dus met dik 510 pk? Nee, hoewel ik dat zéker heerlijk vind. De pitstraat was ons domein. Kijk maar op deze actiepagina.

Geen luchtsleutels, geen brug, maar ouderwets handwerk om de Giulia Quadrifoglio zo snel mogelijk te voorzien van vier nieuwe wielen. En weet je, jij en je collega’s kunnen dat vast sneller. We zijn niet flauw, je mag alle typen handgereedschappen gebruiken. Dus gewoon een luchtsleutel in plaats van een kruissleutel bijvoorbeeld.

Mooi hè, die moderne tijd. Dat vinden de AMT-lezers ook. In AMT 9, deze editie viel vrijdag 22 september op de mat bij abonnees, lees je de reacties op onze eerder gestelde vragen. Van elektrische schroevendraaier tot praktische lampjes of uitschuifbare magneten. Handgereedschap evolueert, maar zal nooit verdwijnen. Zelfs niet wanneer we meer en meer met software en updates werken. Een boutje, moertje of afdekplaatje moet nog altijd gedemonteerd moeten worden, en dat red je niet met een laptop…

Reageer op dit artikel