blog

Blog: Oliedruk- of olieniveaumeter?

Werkplaats & Onderhoud 993

Blog: Oliedruk- of olieniveaumeter?
Wat is de oorzaak van een ernstig defect aan een voertuig? Die vraag beantwoordt Egbert Laagland voor leasemaatschappijen, garantieverzekeraars en autobedrijven.

Een gevleugelde uitdrukking in de wereld van de bedrijfswagens is: een Nederlandse ton weegt er twee! Zal wel iets met de Nederlandse handelsgeest te maken hebben, maar in dit geval zegt het iets over de laadcapaciteit van de busjes die we gelukkig steeds meer ‘s morgens vóór en ‘s avonds na de file tegenkomen. Busjes van bouwbedrijven, parketleggers en allerhande pluimage die tot de nok gevuld zwetend en zwoegend hun weg banen tot op de plek van bestemming.

Dat de motoren van deze, vaak zwaar beladen auto’s, het wel eens moeilijk krijgen, moge duidelijk zijn. Vaak hebben ze na 250.000 kilometers geen conditie meer en wordt de afweging gemaakt of de auto eruit of nog een andere motor monteren. Vaak wordt gekozen voor een revisiemotor, dit zijn meestal onderblokken met een cilinderkop erop, de rest van de appendages moet dan worden overgebouwd.

Zo ook bij een Mercedes Sprinter (OM 646.986) die ik onlangs bekeek. Deze motor bleek wel heel weinig conditie te hebben, na inbouw gaf de revisiemotor al tijdens de eerste proefrit de pijp aan Maarten. Ten tijde van mijn bezoek was de revisiemotor alweer uitgebouwd en uit elkaar genomen. De schade was aanzienlijk, de middelste hoofdlagers waren compleet uitgelopen waardoor ook de krukas de proefrit niet overleefde.

Wat was er gebeurd? De monteur, die de motor inbouwde, verklaarde dat alles van een leien dakje ging, inbouwen was goed te doen. Nadat alles was aangesloten en afgevuld, liet hij de motor een paar maal ronddraaien zonder aan te laten slaan. Pas toen hij zich ervan vergewist had dat het olielampje uit was, en er dus kennelijk oliedruk was, sloot hij de stekkers van de injectoren aan en startte de motor. Die liep meteen mooi rond dus maakte hij een proefrit, met genoemde schade tot gevolg.

Saillant detail: deze auto was niet uitgerust met een oliedruksignalering maar met een olieniveausignalering, er zit een behoorlijk verschil tussen deze twee. Daar waar de monteur dacht dat er oliedruk was, vertelde de sensor alleen dat er voldoende olie was…, en niet meer dan dat!  Deze motoren hebben een hele grote oliedoorloop. Na een revisie zijn alle kanalen leeg. Bij het vullen met motorolie blijft er heel veel lucht in het systeem achter. De oliepomp, zeker als die leeg is, krijgt deze lucht er doorgaans niet zelfstandig uit. Hij zal dus ook geen oliedruk opbouwen.

Hoe nu te handelen? De beste tip die ik van een revisiemonteur kreeg, is na het vullen van de motor ook het oliefilterhuis te vullen en vervolgens de motor een drietal slagen tegen de draairichting in te verdraaien. Daarna het geheel een nachtje laten rusten en pas de dag erna de motor starten zonder aan te laten slaan. Op die manier kun je kijken of er olie bij de turbo komt. Als dat het geval is, meet je met een externe oliedrukmeter of er daadwerkelijk oliedruk is. Pas daarna kun je de motor laten lopen zonder geconfronteerd te worden met bovenstaande casus.

Reageer op dit artikel