blog

Blog: Wachten op een nieuwe condensor

Werkplaats & Onderhoud 6977

Blog: Wachten op een nieuwe condensor
Het is warm in de auto, toch staat de airco aan. Dit is de boosdoener. (Foto: ACW Wageningen)

Eind augustus. Het is warm in de auto. Toch staat de airco aan. “Condensor stuk”, zegt de autotechnicus van het bedrijf waar ik mijn auto nog niet eerder bracht. Hij windt er geen doekjes om: “Het is een duur onderdeel en ik ben er ook wel even mee bezig.”

Ik ben bij dit bedrijf omdat ik er positieve verhalen over hoor. “Doe toch maar”, besluit ik.

De autotechnicus bladert door de bedrijfsagenda: “21 september?”

“Kan het niet eerder?”

“Het spijt me. We zitten helemaal vol.”

Het worden drie mooie weken. Strakblauwe lucht en felle zon. Heerlijk! Maar erg warm in de aircoloze auto. Gelukkig werkt de raambediening nog…

21 september vijf uur. De autotechnicus toont mij de defecte condensor. Over een groot deel van de onderkant zijn de lamellen los of verdwenen. Nog erger is het lek in het een-na-onderste buisje. “Dit is niet vreemd hoor, na 175.000 km. Door zijn positie aan de voorkant van de auto krijgt de condensor over die afstand heel wat te verduren: vuil, water, zout… Uiteindelijk is dit het resultaat.”

Als de autotechnicus me de sleutel geeft, zegt hij: “Oh ja, ik heb die ‘twee handjes’ op het portier weggepoetst.” Ik weet wat hij bedoelt. Die twee vlekken zaten er al een tijdje. Ze lieten zich niet wegwassen. “Weet u wat dat was?” Hij geeft zelf het antwoord: “Zonnebrandcreme. Dat hecht zich heel hardnekkig op de lak.”

Inderdaad, de handjes zijn weg, zie ik als ik naar de auto loop. Als ik instap wacht mij een verrassing. Mijn auto is een werkpaard. Een stofzuiger heeft hij al tijden niet gezien. Nu straalt het interieur me tegemoet en de vloer is brandschoon! “Hoort bij de service”, lacht de autotechnicus.

Buiten schijnt de zon. In mijn auto is het koel. Op de stoel naast mij ligt de factuur. Ook voor de komende drie-en-een-halve week zit de agenda van dit autobedrijf bomvol. Ik snap waarom.

Reageer op dit artikel