blog

Blog: Complexe smeermiddelen

Werkplaats & Onderhoud 2514

Blog: Complexe smeermiddelen
Smeermiddelen zijn een complex product. Kun je zomaar, zoals een kennis noemde, een 'discounterolie' gebruiken? Of gaat dat mis?

Het is vrijdag en gisteren ging weer een AMT-nummer naar de drukker. Met het redactieteam kijk ik vooruit. Wat staat er voor de komende nummers op de planning? Ah, het thema Olie & Additieven verschijnt na de zomer. Welke insteek kiezen we?

Eenmaal met elkaar brainstormend over motorolie kwamen we op ‘borrelpraat’ uit. Auto’s en autotechniek zijn, althans bij mij, altijd wel onderwerp van gesprek tijdens een verjaardagsfeestje. Onlangs ging het op een feestje over het onderhoud bij de garage. “Motorolie is duur bij de garage, ik haal het gewoon bij de bouwmarkt hier om de hoek. Gaat prima!”, zegt een kennis. “Kan dat zomaar?” vraagt een ander. “Ja hoor, gewoon 5W-30, wat is voorgeschreven, en het staat op het etiket. Geschikt voor mijn moderne dieselmotor met roetfilter.” En dan komt de onvermijdelijke vraag aan mij: “Wat vind jij, Tom? Kan dat goed?” Best lastig. Ik ben van mening dat olie een dermate complex product is, met dito eisen, dat je daar secuur mee om moet gaan. Verkeerde zuinigheid dus, zo’n discounter- of winkelmerkolie. “Ach, het gaat al járen goed”, krijg je dan terug. Tja. En dan? Hoe bewijs je het tegendeel?

Discounterolie, goed idee?

Een artikelidee is geboren. We vragen lezers en leveranciers naar hun mening over discounterolie. Bij laatstgenoemden beseffen we wel dat de reacties niet geheel kleurloos zullen zijn. Of valt dat wel mee? Meteen ontstaat nog een artikelidee: Zouden we de verschillen in A- en B-merken olie en de mogelijke gevolgen van verkeerd gebruik daarvan niet kunnen uitzoeken? Lastig, want wie weet treedt extreme slijtage inderdaad pas op na tienduizenden kilometers. Dat is niet eventjes te testen. Ik bel nog even met wat connecties, waaronder schade-expert en columnist Marcel Zuidgeest. Hij heeft inderdaad enkele zaken gehad waarbij verkeerde olie een rol speelde, maar het bewijzen daarvan is erg lastig. Ik weet genoeg. Dit wordt te kort dag voor het thema in AMT 7/8.

Strijdige specificaties!

001_AMT0708_2016_1024Geven we je dan helemaal geen antwoord? Jazeker wel. In de nieuwste AMT (26 augustus verschenen) lees je de reacties van lezers en leveranciers op die discounterolie. Belangrijk is de opmerking van leveranciers dat de specificaties die vermeld worden op de verpakkingen van die oliën niet mogelijk zijn. De fles zegt dat het smeermiddel voldoet aan twee specificaties die strijdig zijn met elkaar. Dus tegelijkertijd wit en zwart, even en oneven, groter dan 100 en kleiner dan 100. En het is niet één leverancier die dat claimt. Nee, Shell zegt het, net als Chevron, Den Hartog en Kroon-Oil. Niet handig dus, deze olie gebruiken in je moderne diesel met roetfilter. Maar het blijft complexe materie, die smeermiddelen. Nu nog uitleggen aan die kennis…

Tom Polman, hoofdredacteur AMT

AMT 7/8 viel vrijdag 26 augustus bij alle abonnees op de mat. Nog geen abonnee? Bekijk hier onze aanbiedingen, neem een abonnement en dan sturen we AMT 7/8 alsnog snel naar je op.

Reageer op dit artikel