blog

Blog: Houd je hoofd koel

Werkplaats & Onderhoud 5389

Blog: Houd je hoofd koel

Hoe lekker is het om op een hete dag in een gekoelde auto naar je vakantiebestemming te rijden? Je voelt hoe je hand het koelvakje opent, terwijl je enthousiast naar de kinderen roept: “Wie wil er een lekkere koude cola?”

Terwijl je met een glimlach op je gezicht optrekt bij het stoplicht, denk je terug aan de monteur. “Meneer ik adviseer u om de airco te laten controleren en reinigen voordat u met vakantie gaat.” Wat een onzin, wat een geldverspilling; hij werkt toch goed.

Plotseling mis je het tikkende geluid van het aanslaan van de aircopomp. Langzaam stijgt de temperatuur in de auto. En hoe warmer het wordt, hoe meer de stemming daalt. Als van de rechtervoorstoel de opmerking komt: “Waarom heb je niet geluisterd naar het advies van de garage,” ontplof je bijna.

Maar je had beter moeten weten, onderhoud is altijd zinvol. Ook in organisaties speelt onderhoud een grote rol. Het onderhouden van de relatie met je team en het evalueren van de gang van zaken in dat team is erg belangrijk. Als leider dien je regelmatig te kijken of de teamleden storingen vertonen in hun functioneren. Wellicht plegen ze ‘roofbouw’ op zichzelf omdat er zware (werk)druk wordt ervaren en er collega’s uitvallen.

Inspired 2 Work heet het bedrijf van Ronald Dingerdis. Hij traint er leidinggevenden die een inspirator willen zijn voor hun team. Want mensen die in een richting geduwd worden, gaan niet harder lopen. Ze gaan juist tegenhangen. Maar mensen die geïnspireerd worden, krijgen zin in hun werk en werken graag aan jouw doelen. Meer weten? Kijk op www.Inspired2Work.com

Inspired 2 Work heet het bedrijf van Ronald Dingerdis. Hij traint er leidinggevenden die een inspirator willen zijn voor hun team. Want mensen die in een richting geduwd worden, gaan niet harder lopen. Ze gaan juist tegenhangen. Maar mensen die geïnspireerd worden, krijgen zin in hun werk en werken graag aan jouw doelen. Meer weten? Kijk op www.Inspired2Work.com

Maar hoe doe je dat, de relatie met je team onderhouden? Observeer je teamleden regelmatig op de werkvloer. Hebben ze het naar hun zin terwijl ze werken? Is er af en toe tijd voor een praatje en helpen ze elkaar? Of zien ze er verveeld uit, negeren ze elkaar, wordt er gemopperd en doen ze alleen hun werk als er controle is?

Ga regelmatig met je teamleden in gesprek en communiceer op een volwassen niveau. Stel veel vragen en stap niet in de valkuil van ‘in de verdediging gaan’ en ‘beschuldigen’. Een positieve sfeer zorgt voor betere communicatie en uitwisseling van informatie. Misschien begrijpt een collega niet goed hoe bepaalde werkzaamheden moeten worden uitgevoerd en heeft hij instructie nodig. Misschien vindt hij dat hij te veel alleen gelaten wordt of misschien is hij van mening dat het werk efficiënter en goedkoper kan worden uitgevoerd.

Als je regelmatig met je team in gesprek gaat en je teamleden mee laat denken, zul je versteld staan van de goede ideeën waar zij mee komen. Ontdek waar de obstakels zitten en los die met elkaar op. Stimuleer samenwerking binnen je team. Die maakt het werk aangenamer en leidt tot hogere productiviteit, betere resultaten en meer succes.

Houd je hoofd koel en zorg voor een evenwichtig en succesvol bedrijf.

Reageer op dit artikel