blog

Blog: Juiste tool voor de klus

Werkplaats & Onderhoud 2158

Blog: Juiste tool voor de klus
© Tommy Alven / shutterstock.com

Waar onze voorouders nog simpele werktuigen maakten van steen en hout met een beperkte keuze, is het in de 21ste eeuw wel anders. De keuze is reuze, om maar eens een bekende reclameleus aan te halen. Maar hoe maak je de juiste keus?

Handgereedschappen zijn er in allerlei uitvoeringen en aandrijfvormen. Elektrisch, pneumatisch, mankracht, accutechniek… Eén ding blijft belangrijk: passend handgereedschap. Oftewel, de juiste tool voor de klus. Onlangs zette ik zo’n kast van die Zweedse meubelgigant in elkaar voor op de nieuwe kamer van onze dochter. Een leuke klus, zo’n pakket aan planken, schroeven en houten plugjes goed en snel in elkaar zetten. Die gigant uit Zweden levert handige tools mee om de kast in elkaar te zetten, voor wie niet over enig gereedschap beschikt. Maar eerlijk is eerlijk: als beetje handige sleutelaar ben je na een x aantal schroeven al snel klaar met dat veel te kleine inbussleuteltje.

Een alternatief

Op zoek naar een alternatief dook ik de garage in. Een grotere inbus erbij pakken? Die handige ratelschroevendraaier? Of meteen maar ‘all the way’ met de accuschroevendraaier en het juiste bitje? Snelle jongens nemen die laatste. Maar ik vroeg me af of dat nou wel de juiste keus was. Het werkt sneller, maar is het ook geschikt? Die planken zijn van geperst hout. Blijft dat heel? Ik koos voor de middenweg, de ratelschroevendraaier. Groot genoeg om er kracht achter te zetten en bovenal door te kunnen draaien, in plaats van maar een halve slag omdat de schroeven aan de hoeken zitten. Het klusje was zo gepiept.

Meer nodig dan handgereedschap 001_AMT0616_2016_1024

Leuk, zo’n kastje in elkaar zetten. De praktijk in de werkplaats van het autobedrijf is natuurlijk anders. Met alleen goed gereedschap of tools ben je er niet. Kennis en informatie zijn eveneens onmisbaar. Met enorme tevredenheid kijk ik, en het AMT-team, terug op de vierde editie van AMT Diagnose Boot Camp. Tachtig deelnemers hebben niet alleen kennis opgedaan, maar ook nieuwe manieren van diagnosestellen geleerd met nieuwe tools en mogelijkheden. Een fotoverslag vind je in de jongste AMT.
Tot slot een goede zomer toegewenst. In augustus zijn we er weer, vakantietijd dus voor de redactie. Of in mijn geval gezinsuitbreiding in huize Polman. De kamers zijn in ieder geval klaar, dankzij de juiste tools.

Tom Polman, hoofdredacteur AMT

AMT 6 viel vrijdag 24 juni bij alle abonnees op de mat. Nog geen abonnee? Bekijk hier onze aanbiedingen, neem een abonnement en dan sturen we AMT 6 alsnog snel naar je op.

Reageer op dit artikel