blog

Blog: Compliment voor de APK-keurmeester

Werkplaats & Onderhoud 3165

Blog: Compliment voor de APK-keurmeester
Hoe kan de APK beter? De AMT-lezers, leveranciers én RDW zitten vol ideeën. In AMT 5 lees je er alles over

Werkende verlichting rondom? Check. Gordels ok? Check. Wielophanging spelingsvrij? Check. Remmerij en bandenprofiel in orde? Dubbelcheck. Natuurlijk, het gaat hier over de APK, maar in dit geval over de checks op mijn eigen auto vóór die naar de APK moest. Maar waarom deed ik dat?

Ik kan ze meestal vlot afvinken, want als liefhebber zorg ik dat mijn auto er altijd netjes bijstaat. Ok, een lampje kan onverwachts stuk gaan, maar ook in het verleden gingen al mijn auto’s zo goed mogelijk naar de keuring. En al ben ik er inmiddels wel een beetje aan gewend, ik kijk toch altijd weer vreemd op van wat APK-keurmeesters allemaal tegenkomen in de praktijk. Remschijven zo dun als scheermesjes en tot op het canvas opgereden banden. De APK is ooit ingevoerd voor de veiligheid, en dat blijkt nog altijd nodig.

Wat kan er beter?

Ok, op zijn minst een deel van de automobilisten houdt zich absoluut niet bezig met de APK, de professional doet dat wel. Op de vraag wat beter kan aan de APK kregen we heel veel reacties. Veel dank daarvoor! We vroegen ook een aantal leveranciers om te reageren en we nodigden de RDW hier uit op de AMT-redactie om te reageren. Op de APK Thema-pagina’s van net verschenen AMT 5 lees je er alles over. Veel reagerende lezers dachten mee over de toekomst van de APK. Dat deed de RDW vorig jaar ook op AMT Live met een keuringsstraat van de toekomst.
De APK bestaat dan wel al 35 jaar, maar is nooit stil blijven staan. Meer automatisering, maar ook veranderende regelgeving is nodig, want auto’s worden slimmer door meer elektronica en software. Uitgeprogrammeerde roetfilters zijn een gekend probleem. En gek genoeg is een roetfilter verwijderen niet eens wettelijk verboden. Gelukkig komt daar spoedig verandering in. Aan de RDW de taak om dat in werkbare en betaalbare APK-regelgeving om te zetten. “Best lastig”, zei Hens Peeters Weem, Manager APK van RDW tijdens zijn bezoek aan ons. Dat er veel te verbeteren én te winnen valt is helder. Dat er al veel goed gaat ook. Peeters Weem gaf al die keurmeesters die actief meedenken over verbeteringen aan de APK zelfs een groot compliment. Kijk dat is toch even lekker.

Tom Polman, hoofdredacteur AMT

AMT 5 is vrijdag 27 mei verschenen met daarin onder meer het thema APK

AMT 5 is vrijdag 27 mei verschenen met daarin onder meer het thema APK

AMT 5 viel vrijdag 27 mei bij alle abonnees op de mat. En ben je APK-keurmeester? Dan ontvang je AMT 5 binnenkort van de RDW samen met het blad Keurmeester. Geen APK-keurmeester maar wel AMT 5 ontvangen? Bekijk hier onze aanbiedingen, neem een abonnement en dan sturen we AMT 5 alsnog snel naar je op.

Reageer op dit artikel