blog

Blog: Stilstaan bij vooruitgang

Werkplaats & Onderhoud

Blog: Stilstaan bij vooruitgang

62 jaargangen AMT. Die mocht ik ophalen bij de heer Hart in Velp. Al sinds 1953 is hij lid van ATC. Maar het leven is eindig en ziekte noopt de gewezen autotechnicus nu om geleidelijk afscheid te gaan nemen. Ook van zijn AMT’s, die netjes per jaargang op zijn zolder stonden. Al die jaren autotechnische geschiedenis naar het oud papier? Nee, dat ging hem te ver.

En zo zat ik met de heer Hart aan de koffie in Velp. Wim Donkervoort en Egbert Leertouwer schoven aan namens ATC, en de heer Hart stak van wal. Hij begon in de werkplaats, groeide door, maar voelde zich op kantoor niet zo thuis. “Ik ben meer een knecht dan een baas”, lichtte hij zijn overstap naar het onderwijs toe. Op de LTS en MTS gaf hij jaren les over de laatste autotechnische ontwikkelingen. “Tot de elektronica om de hoek kwam. Dat werd me te complex”, besluit hij.

Vandaag is die complexe elektronica niet meer weg te denken uit de auto. Zouden we nog zonder kunnen? Absoluut niet. En willen? Ook niet. Stapje voor stapje bouwen we voort op innovaties uit het verleden. En een reeks van die stapjes achter elkaar heet vooruitgang. Alleen, hoe vaak sta je daar bij stil? Je merkt vooruitgang pas als je terugkijkt. Toen ik met al die jaargangen op kantoor kwam, doken de collega’s er bovenop. Ze konden hun ogen niet van de zwart-witpagina’s met hier en daar een tekening en vooral heel veel letters afhouden.

Waar de AMT-redactie in bijvoorbeeld 1953 over schreef? Over de turbinemotor voor automobielgebruik. Of een verslag van de innovaties in wielophanging op de beurs van Frankfurt.

Eén ding staat vast, de vooruitgang is enorm en er komt nog veel meer aan. Wie AMT Live bezocht, keek met ons mee naar die vooruitgang. Komt de zelfrijdende auto? “Ja, absoluut”, presenteerde Gerben Feddes. Er is veel meer vooruitgang in aantocht, zoals je kan lezen in dit novembernummer. Op de Tokyo Motor Show zien we nieuwe trends in elektrische aandrijving. Overigens schreef AMT in 1975 al over een elektrische taxi. Kijk maar in Techniek van Toen, en verbaas je over het contrast met huidige techniek. Ik wil maar zeggen, vooruitgang is van alle tijden. Maar soms is het goed even terug te kijken om te zien hoe hard het gaat. Volgend jaar is AMT 75 jaar- gangen jong. Dat gaan we vieren. Door stil te staan bij het verleden én door vooruit te blikken in de toekomst.

Oude AMT

Reageer op dit artikel