artikel

ADAS-kalibratie: kans voor de werkplaats?

Werkplaats & Onderhoud 2293

ADAS-kalibratie: kans voor de werkplaats?
Veel equipmentleveranciers laten nieuwe ADAS-kalibratiesystemen zien op de Equip Auto.

Tijdens het bezoek aan Equip Auto herkennen we duidelijk een trend: ADAS-kalibratie. De EU stelt steeds meer actieve veiligheidssystemen verplicht. Mooi, totdat er iets kapot gaat. Een voorruit bijvoorbeeld. Of je klant raakt een stoepje, waarna de auto moet worden uitgelijnd. Na dit soort reparaties moet je camera’s en sensoren opnieuw kalibreren. Is dat een kans? Oriënteer je je al op aanschaf van zo’n kalibratiesysteem? En waarom niet?

Advanced Driving Assistance Systems, kortweg ADAS-systemen, komen er nu echt aan. Jarenlang waren deze innovatieve veiligheidssystemen het speelveld van premium-autofabrikanten en dealerbedrijven. Vanaf 2022 zijn onder meer een autonoom noodremsysteem en een systeem dat waarschuwt voor het overschrijden van de wegbelijning verplicht. Dat geldt voor alle automodellen die een nieuwe typegoedkeuring krijgen.

Grote verschillen

Nieuwe typegoedkeuring of niet, auto’s met deze systemen gaan we vaker in de werkplaats zien. Niet alleen bij (premium) merkdealers, ook bij onafhankelijke autobedrijven. Veel equipmentleveranciers springen in op deze ontwikkelingen en laten nieuwe kalibratiesystemen zien.

In grote lijnen lijken deze op elkaar, maar op het gebied van gebruiksgemak en functionaliteit blijken de verschillen groot. Ook de prijzen lopen uiteen, al zijn ze over het algemeen voordeliger dan systemen die al langer op de markt zijn.

Verschillen en prijzen

Op de Equip Auto kreeg AMT diverse demonstraties van verschillende systemen. Deze hebben we voor jou gefilmd en toegelicht. Een topje van de ijsberg, want ondanks de zes demo’s hebben we amper de helft van alle systemen in beeld gebracht. In AMT 12 willen we je een compleet overzicht bieden van de leverbare ADAS-kalibratiesystemen, de verschillen en de Nederlandse prijzen.

(N)iets voor jou?

Ook willen we graag weten of jij aan de slag gaat met ADAS-kalibratie. Heb je al een systeem gekocht en waar heb je toen vooral op gelet? Ben je je aan het oriënteren op de aanschaf van zo’n systeem of heb je juist besloten dat je dit voorlopig niet gaat doen? We horen graag van je via amt@vakmedianet.nl.

Eerst weten waar je op moet letten, of wat grofweg de verschillen zijn? Bekijk onze video hieronder:

 

Reageer op dit artikel