artikel

Diagnoseapparaat voor gevorderden: PicoScope met acht kanalen

Werkplaats & Onderhoud 1665

De oscilloscoop is een grafische voltmeter. Hij toont het verloop van een spanning in de tijd. Dat maakt de scope tot een onmisbaar diagnose-instrument. Maar hoeveel kanalen moet zo’n scope hebben. Heb je genoeg aan twee? Of zijn er vier nodig? “Allebei goed”, zegt AA-Equipment, “Maar voor de gevorderde diagnosetechnicus hebben we nu een PicoScope waarmee je tegelijkertijd acht signaalgevers in beeld brengt.”

Diagnoseapparaat voor gevorderden: PicoScope met acht kanalen
De achtkanaals PicoScope biedt uitkomst als je wilt meten aan verschillende systemen die aan elkaar gekoppeld zijn.

Staat de kleptiming goed? Als je het krukas- en het nokkenassignaal onder elkaar zet op je tweekanaalsscope, kun je dat zien. Wil je tegelijkertijd ook het signaal van een injector of de ontsteking zien, dan heb je een scope met vier kanalen nodig.

Meer kanalen

Maar er zijn ook situaties dat je daar niet genoeg aan hebt. Ben van de Kerkhof van AA-Equipment noemt voorbeelden: “Stel je wilt de nokkenastiming van een V6 of V8 in beeld brengen, inclusief het VVT-systeem en een compressiemeting. Of denk aan een complete systeemdiagnose op componenten: plus, massa, signalen, stroomsterkte…, dan is ieder extra kanaal welkom.”

Meer situaties

Van de Kerkhof noemt ook storingen aan CAN-bus en andere seriële bussystemen. En: “Vaak zijn diverse systemen aan elkaar gekoppeld. Bij trucks kan het voorkomen dat je tegelijkertijd wil meten aan elektrische, hydraulische en pneumatische systemen, ook dan heb je graag zoveel mogelijk  kanalen.”

AchtkanaalsPico 500x500

Met acht kanalen en 4.000 referentiebeelden kan de gevorderde diagnosetechnicus de lastigste storingen aan.

4.000 referentiesignalen

Net als de PicoScopes met twee en vier kanalen werkt de achtkanaals scope met de PicoScope 6-software. “Die is speciaal ontwikkeld voor diagnose in de automotive en maakt het aansluiten van meetkabels plug and play. Het programma bevat meer dan 150 begeleide testen inclusief toegang tot de PicoScope-bibliotheek met meer dan 4.000 voorbeeldsignalen, gesorteerd per automerk, model en component.”

Overigens ontwikkelt PicoScope die software voortdurend door. Eind dit jaar komt het PicoScope 7 Automotive-programma beschikbaar.

Specificaties

Wat de techniek van de achtkanaals scope betreft, alle kanalen hebben een gezamenlijke massa. De kanalen worden gezekerd door zelfherstellende zekeringen. Die bieden weliswaar minder bescherming het potentiaalvrije ingangsontwerp van de twee- en vierkanaals PicoScope, maar ze maken wel sneller aansluiten mogelijk. Het maximale ingangsbereik is 50 V en biedt bescherming tot 100 V. “Bij het meten van inductieve spanningen, zoals van injectoren en ontsteking is het gebruik van een demper dus wel vereist”, adviseert Van de Kerkhof.

4823_Professional_kit-500x500

Meten aan complexe systemen vraagt een uitgebreide set aan meetpennen, kabels stroomtangen en nog veel meer.

Snelheid

Belangrijk is ook de samplerate. Die ligt op 80 MS/s, dus 80 miljoen samples per seconde. Dat maakt de scope snel genoeg voor alle automotive toepassingen. In zijn buffergeheugen slaat de scope 256 miljoen samples op.

Kost dat?

AA-equipment levert de achtkanaals PicoScope met keuze uit vier verschillende sets aan accessoires. De basisprijs voor de achtkanaals PicoScope, de 4823A, is € 1.955, met de Professional Kit aan accessoires erbij wordt dat € 4.495.

Aan de slag met de scope!

Wat je allemaal kunt met zo’n PicoScope? AMT ging op training, lees het in AMT-printuitgave nummer 10 van dit jaar. Die verschijnt in oktober. Heb je nog geen abonnement? Pak hier je voordeel!

Reageer op dit artikel