artikel

Momentsleutel en koperpasta?

Werkplaats & Onderhoud 6441

Momentsleutel en koperpasta?
De momentsleutel en koperpasta zijn geen vrienden van elkaar.

De momentsleutel. Onmisbaar gereedschap in de moderne auto. Maar hoe werk je ermee? In AMT 6 gaf AMT’s gereedschapsspecialist Gert te Lintelo een opmerkelijke tip: “Gebruik bij beschadigde draad eventueel wat koperpasta.” Hè, koperpasta en momentsleutel? Gaat dat wel samen?

Lezer Sacco Berghut reageerde op het artikel via Facebook: “Lees ik nu goed dat jullie schaamteloos adviseren om een droog aanhaalmoment te hanteren met een lik koperpasta?” Goede vraag Sacco, die leggen we voor aan Gert te Lintelo.

Niet normaal

Die heeft begrip voor de verraste reactie van Berghut: “Koperpasta en het juiste aanhaalmoment zijn normaliter inderdaad niet elkaars beste vrienden.” Maar dit is ook niet helemaal ‘normaliter’: “In dit geval (in een kaderstukje) gaat het om beschadigde draad. De door de beschadiging ontstane extra wrijving kun je min of meer teniet doen door een (zéér spaarzaam!) gebruik van koperpasta.”

Praktijkervaring

Te Lintelo dankt die kennis aan zijn decennialange ervaring: “Ik kreeg deze tip jaren geleden van iemand die bijna vijftig jaar in een motorfietswerkplaats had gewerkt en wiens kennis zeer hoog werd ingeschat in de klassieke motorscène waarin ik op gezette tijden graag vertoef.”

Als het niet gaat…

Natuurlijk, Te Lintelo weet ook wel dat het technisch beter zou zijn om het onderdeel met de beschadigde draad te vervangen. Maar soms kunnen er redenen zijn om dat niet te doen. En als het dan niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat. Zolang dat veilig en verantwoord kan, is het prima.

Reageer op dit artikel