artikel

Geen kap om achterlicht, APK-afkeur?

Werkplaats & Onderhoud 30257

Geen kap om achterlicht, APK-afkeur?

Kapjes van de verlichting. De RDW hoopte er met de wijzigingen van 20 mei vorig jaar vanaf te zijn. Maar hoewel die wijzigingen zeker geholpen hebben, kan er toch nog onduidelijkheid ontstaan. Neem de Peugeot 206 CC die Richard Smeyster ter keuring aangeboden kreeg. “Er zit geen kap om het achterlicht. Goed- of afkeur?”, vraagt hij zich af.

We leggen de vraag voor aan Adviseur Uitvoering APK bij de RDW Arthur van Lee. Hij grijpt onmiddellijk naar de digitale regelgeving: “Glazen van lichtarmaturen mogen niet zijn verwijderd, dat is de eis zoals die vanaf 20 mei 2018 in de regelgeving staat. In de toelichting bij artikel 5.2.55 lid 3, die je in de online APK-regelgeving vindt, staat uitleg over extra transparanten die in bepaalde gevallen over het glas zijn gemonteerd.”

Het mag ontbreken

Ok, we kijken even mee in de toelichting. We lezen dat een extra transparant mag ontbreken. Van Lee: “Het lijkt erop dat het achterlicht van Richard overeenkomt met het achterlicht in afbeelding 2 in de toelichting. Daar mag zo’n transparant ontbreken.”

Grootte, kleur en sterkte

Goedkeur dus? Hoho, niet te snel. “Je moet altijd beoordelen of de lichten met dezelfde functie nagenoeg van gelijke grootte, kleur en sterkte zijn. Omdat het rechter achterlicht niet op de foto staat, is het mogelijk dat niet aan deze eisen wordt voldaan. Aan de hand van deze afbeeldingen is dat niet te beoordelen.”

Altijd op de hoogte

Duidelijk. Van Lee komt nog even terug op de toelichting: “Deze toelichting bestaat al langer maar is kort geleden verduidelijkt. Keurmeesters die hun E-mailadres bij de RDW hebben doorgegeven hebben daarover bericht gehad. Keurmeesters die deze mail ook willen ontvangen kunnen hun mail adres invullen op RDW.nl, mijn RDW-bevoegdhedenpas. Zo blijven ze altijd op de hoogte van de laatste wijzigingen.”

Vraag van de maand

Beta LED hoofdlamp AMTElke maand selecteert de redactie een vraag of tip van de maand. Deze belonen we met een praktische led-hoofdlamp van Beta t.w.v. € 27,50. Deze maand gaat die naar Richard Smeysters.

Ook een vraag?
Je kunt je vraag, opmerking
of tip mailen naar:
amt@vakmedianet.nl.

De redactie kan vragen ­inkorten of samenvatten, zonodig worden inzen­dingen anoniem gepubliceerd. Praktische autotechnische vragen stel je op het AMT Garageforum.

Reageer op dit artikel