artikel

Hoogwaardige smeervetten: goed voor verbruik, vermogen en levensduur

Werkplaats & Onderhoud 1558

Hoogwaardige smeervetten: goed voor verbruik, vermogen en levensduur

Dirk van der Veen, Business Development Manager bij Eurol Specialty Lubricants heeft de leukste baan van het bedrijf. Hij is betrokken bij de ontwikkeling van hoogtechnologische smeermiddelen en reinigers voor landbouw, zware aannemerij, grondverzet, off-shore, transport en industrie. Wij mogen bij Dirk ‘op audiëntie’, hij vertelt over het belang van specifieke smeermiddelen, vetten en additieven die zorgen voor minder verbruik, meer vermogen en een (veel) langere levensduur van onderdelen en machines.

Wat maakt het werk bij Eurol Specialty Lubricants dan zo leuk? “Bij reguliere smeermiddelen kun je niet afwijken van de OEM specificaties die voorgeschreven zijn door fabrikanten, logisch. Met Eurol Specialty producten hoeven we dat niet, daar mogen we ‘los gaan’.”

Bij bijvoorbeeld wegvoertuigen ligt de focus op brandstofbesparing, in de racerij draait het om prestaties. Eurol helpt raceteams om beter te presteren. “Daar heb je minder te maken met bijvoorbeeld nagasbehandeling en roetfilters en kunnen we naar hartenlust nieuwe technologie en producten testen. Wat werkt daar het beste?”

Eurol Specialty Lubricants is niet alleen actief in de racerij, maar biedt behalve voor automotive ook hoogwaardige producten voor de industrie, off-shore, zware aannemerij, grondverzet en transportsector. Het assortiment is gebaseerd op de door Eurol zelf ontwikkelde  SYNGIS-technology (zie kader).

“Bijna elk smeervet laat olie los,” legt Van der Veen uit, “Onze smeervetten niet.” Zien is geloven. Op de linkerfoto zie je links het Eurol-smeervet. Nu draaien we het papier om… (Zie foto hieronder)

Extreme omstandigheden

Smeervet is smeervet, toch? Van Der Veen: “Niet bepaald, onze smeermiddelen zijn qua samenstelling totaal anders dan reguliere smeermiddelen. Iedereen kent wel de lithium- of EP2 vetten. Producten die op prijs zijn gemaakt. Ze zijn niet zo duur en werken onder hele lichte omstandigheden op zich wel goed. Maar onze klanten werken met hun materieel en machines onder zware of extreem zware omstandigheden.

In de racerij, industrie of zware aannemerij heb je te maken met extreme temperaturen, schokbelastingen, vuil, water, zout, zuur, noem maar op.” Dat vraagt om hele specifieke samenstelling van smeermiddelen die bijdragen aan betere prestaties en langere levensduur van materieel en machines.

“Bij al onze Specialty smeervettenvetten zijn de dikte, de basisolie en additieven anders, niet te vergelijken met  een regulier EP2 smeervet.” De Eurol Specialty smeervetten beschikken allemaal over verschillende, specifieke eigenschappen.

“Ze vloeien anders, hebben een andere basisolie: synthetisch, mineraal of een mix daarvan. Bovendien bevatten onze smeervetten SYNGIS Technology.” Belangrijk voor het juiste productadvies is om goed weten wat de toepassing is.

Als je het papier omdraait zie je dat bij de andere smeervetten de smerende olie wegloopt, het Eurol-smeervet (rechts) is nauwelijks zichtbaar. “De olie is bij standaardproducten hetgeen dat moet smeren, bij ons smeren ook de verdikker en de additieven, dus je hebt veel reserve in het smeervet zitten. Daardoor redt ie het veel langer, ook bij zware omstandigheden.”

IJskoud vloeibaar

Een transporteur die actief is in Scandinavische landen wil dat de laadklep van zijn truck ook lekker bedienbaar is bij -35 °C. “Een regulier EP2 smeervet wordt bij zulke temperaturen één blok beton. Het door ons ontwikkelde smeervet blijft gewoon goed vloeibaar tot -42°C.” Andere  smeervetten uit ons assortiment zijn juist ontwikkeld voor zware belasting bij hoge temperaturen.

“Wij bieden een heel divers pakket smeermiddelen en reinigers aan. Van smeervetten voor hele specifieke of heavy duty toepassingen tot producten die breed inzetbaar zijn voor de smering van schotels, wiellagers en schuifdelen.”

Giga-kostenbesparing

Het gebruik van het juiste smeervet levert geld op. “De kosten die je bespaart met speciaal ontwikkelde vetten en smeermiddelen kunnen enorm oplopen. Een klant van ons heeft een grote houtshredder, een enorme machine. Daar zitten pen-busverbindingen in. Zo’n machine krijgt enorme klappen te verwerken door de dikke boomstammen. Het smeervet dat zij gebruikten bleef maar twee uur zitten, daarna moest er weer gesmeerd worden. Ons smeervet blijft 48 uur zitten.

De klant enorm blij, want de volledige capaciteit van de machine wordt hierdoor benut. Het levert de klant meer dan alleen tijdwinst op. De shredder had voorheen elke zes maanden een revisie nodig, kosten: € 30.000,-.

“Ze gebruiken ons smeervet nu twee jaar en sindsdien is revisie nog niet nodig geweest. Ze gebruiken nu een tiende van de hoeveelheid smeervet dat ze daarvoor gebruikten, en besparen ongeveer een halve ton per jaar aan onderhoudskosten. Dat is gigantisch.”

Tien dag volgas en extreme belasting tijdens de zwaarste rally ter wereld: Le Dakar. Niets van te zien in de truck van Janus van Kasteren van Mammoet Rallysport. “Geen naaf vervangen en het ziet er nog als nieuw uit. Je kan zelfs nog het bewerkingspatroon van de tanden zien!”

Sterk in transport

Eurol doet veel in de transportsector. “De uitlaat van veel Euro 5/6- motoren zit als het ware als een krul om het bladveer heen. Die uitlaat geeft een zeer hoge stralingswarmte af.  Als de pen- busverbinding van het bladveer is gesmeerd met regulier EP2 lithiumvet, dan verbrandt dat smeervet, is de smering weg , met breuk van het bladveer als mogelijk gevolg.

Dit is het resultaat van een hoge belasting, hoge temperatuur en gebruik van het verkeerde smeervet. Wij hebben daarvoor ons smeervet Eurol Grease CS-2/103-S ontwikkeld.

Wat is SYNGIS Technology?

Technologie op moleculair niveau. Twee soorten additieven met synergetisch effect verbinden zich met metaaloppervlak vormen een sterke beschermlaag. De laag met additieven zorgt voor de laagste wrijving en beschermt tegen corrosie. Daardoor is minder onderhoud nodig en stilstand van het machinepark vermindert terwijl energie-efficiency toeneemt.

Een ander mooi voorbeeld komt uit ‘Le Dakar’. “In de rallytruck van Janus van Kasteren van het Mammoet RallySport Team hebben we tijdens de rally ons smeervet (Eurol BIO Grease SI- 000/ 101-S)  in de wielnaven niet één keer hoeven te vervangen. Normaal gingen er extra naven mee om te vervangen, want de boel verbrandde elke keer. Nu was daar geen sprake van. Tien dagen vol gas onder extreme omstandigheden gereden en niets hoeven vervangen, gaaf!”

De tanden komen als nieuw uit de strijd, slijtage is nul en zelfs het bewerkingspatroon van de tanden is nog te zien. “Het is mooi om te zien wat je kunt bereiken als je weet waar de oorzaak van een probleem ligt. Dan kun je je producten verder (door)ontwikkelen en innoveren.”

Dirk van der Veen demonstreert de prestaties van Eurol Specialty Lubricants smeervetten. “Onze Specialty-producten kan je bij geselecteerde dealers aanschaffen. Zij beschikken over het kennisniveau dat nodig is om klanten te kunnen adviseren. Ik begeleid onze dealers daarbij waar nodig, ook met training en demo’s.”

Nieuwe ontwikkelingen

Veel-innovaties voor wegtrucks vinden hun weg naar de markt vanuit de racerij. “Onze nieuwe producten Eurol Additive-S Engine en Eurol Additive-S Flush voor zwaar belast materieel zijn een voorbeeld van productinnovatie. ”We hebben de additieven uitgebreid getest, zowel in de praktijk tijdens de Dakar rally en de Morocco Desert Challenge, als op de testbank. Wat doet het qua uitstoot en hoeveel meer vermogen levert het op?

“De racerij is natuurlijk heel mooi en aansprekend. Daar zie je innovaties die zorgen voor meer vermogen, maar ook voor brandstofbesparing. Dan heb je een voordeel te pakken voor bijvoorbeeld een transportbedrijf. Ons nieuwe dieseladditief (Eurol Additive-S Diesel) laat een mooie brandstofbesparing zien. Dan moet je niet denken aan tien procent, maar als je nagaat dat er door fabrikanten miljoenen wordt uitgegeven om dat te realiseren…” Van der Veen heeft gelijk, hij heeft écht de leukste baan bij Eurol!

Reageer op dit artikel