artikel

Welke trends zien leveranciers in handgereedschap?

Werkplaats & Onderhoud 3439

In AMT 6, verschijnt 28 juni, staat het thema Handgereedschap centraal. Naast lezers vroegen we ook leveranciers om advies. Welk (speciaal) handgereedschap is echt onmisbaar? Zijn er trends voor de komende jaren in handgereedschappen? Het leverde interessante antwoorden op van onder andere SP Tools, Snap-on, Hazet en Midlock. Lees maar mee.

Welke trends zien leveranciers in handgereedschap?
Snap-on: "Met de Wallmek set W0200012 vernieuw je compacte lagers direct óp de auto, zonder ze te beschadigen."

“Frustratie en tijdverlies liggen op de loer als bouten of moeren door roest, weer en wind muurvast zitten”, weet directeur Niek Leeuwis van SP Tools Europe. “In die gevallen kan goed gereedschap je klus redden. En je humeur trouwens ook…” Hij noemt een voorbeeld: “Moeren van stuurstangen vallen bijvoorbeeld vaker dan leuk is in de categorie: ‘vastgerot’. Vroeger moest de brander eraan te pas komen, nu heeft SP Tools een compacte inductieheater. Die pak je niet alleen veel sneller, maar die brengt ook veel gerichter warmte in. Geen rondgedraaide moeren meer, maar snel een perfect uitgelijnde auto. Zo blijft uitlijnen een lucratieve omzetmaker in je werkplaats.”

Timo Giljam van Toolspecial noemt zo’n inductieverhitter ook onmisbaar: “Het gebruik van een inductieverhitter in plaats van een gasbrander zorgt voor een veilige werkplek zonder open vuur. Dit vermindert het risico op brand. Het werkt ook nog eens sneller, aangezien een M20-bout binnen 15 seconden roodgloeiend heet gestookt is.”

Help, het gaat niet los!

Ook Snap-on biedt hulp als het écht niet meer los gaat. “Daarvoor hebben we een aantal special tools die in geen enkele werkplaats mogen ontbreken”, zegt Arnold Vennink. “Met de BEX13A zeskant Turbo doppenset draai je ronde bouten en moeren van 8 tot 19 millimeter los alsof ze niet beschadigd zijn. Beschadigde inbus en inwendige torxbouten? Met de Snap-on REX15B en REX25B uitdraaiset krijg je ze los zonder dat het materiaal van de inbus of torxbout uitzet.”

Behalve vast kan een bout of moer ook nog eens moeilijk bereikbaar zijn: “Soms heb je in auto’s plaatsen waar je met een slagmoersleutel door beperkte ruimte niet kunt komen. Snap-on heeft hiervoor een offset-verlengsleutel ontworpen. Daarmee kan een pneumatische of elektrische slagmoersleutel een afstand van 254 millimeter overbruggen.”

Met de Snap-on FRW10-verlengsleutel kan een pneumatische of elektrische slagmoersleutel via een sterke kettingaandrijving een afstand van 254 millimeter overbruggen.

Wiellagers vervangen

Snap-on Tools is in de Benelux exclusief distributeur van Wallmek-gereedschap. “Met Wallmek-speciaalgereedschap heb je als monteur minder tijd nodig om dezelfde klus te klaren”, zegt Vennink. Een voorbeeld? “Compacte achterwiellagers van onder andere de Peugeot Expert, Citroën Jumpy en Toyota ProAce vanaf bouwjaar 2016 zitten vaak muurvast en demontage is een tijdrovende klus. Als nieuwe lagers verkeerd gemonteerd worden, kan het lagerwerk beschadigen. Dit merk je niet meteen, maar de klant komt na verloop van tijd weer terug met dezelfde klacht. Wallmek ontwikkelde de set W0200012 waarmee je compacte lagers direct óp de auto vernieuwt, zonder ze te beschadigen.”

Zuiver gesneden remleidingen

 

Lichtgewicht Midlock-remleidingsnijder met speciale rollen voor een betere geleiding en gekartelde schroefknop voor eenvoudige
controle over de snijdruk.

Remleidingsnijder 325-R van Midlock past ook helemaal in de categorie onmisbaar. “Deze ratelende minipijpsnijder is speciaal ontworpen voor gebruik in kleine ruimtes en is geschikt voor hard en zacht koperen, aluminium, messing en kunststof buizen met een kleine diameter”, zegt Edwin Halma, accountmanager van Midlock.

Trends in handgereedschap

“Gereedschappen zijn hulpmiddelen om bewerkingen te kunnen uitvoeren die een mens met zijn lichaam zelf niet of moeilijk kan. Om (meer) geld te kunnen blijven verdienen, moet je als monteur sneller kunnen werken”, zegt Arnold Vennink van Snap-on. Het is aan de leveranciers om gereedschap te ontwikkelen dat dat mogelijk maakt.

Deze Snap-on TSLF72 ratel met flexibele kop en Speeder-handvat helpt bij sleutelen in kleine ruimten.

“Een voorbeeld is de Snap-on TSLF72 ratel met flexibele kop en Speeder-handvat. De Speeder biedt de snelste methode om bouten of moeren vast of los te draaien. Door de flexibele ratelkop zijn krappe automotive applicaties bereikbaar. Er zijn altijd 7 tanden in contact met het afgedichte en onderhoudsvrije ratelmechanisme, waardoor je meer kracht kunt zetten en het mechanisme een lange levensduur heeft. Dankzij 72 tanden en een slag van 5 graden kan je zelfs in de krapste ruimtes nog een slag maken.”

Fijn sleutelen

SP Tools helpt ook in dat streven naar slimmer en sneller sleutelen. Niek Leeuwis: “Wij hebben ring-steeksleutels die de bout of moer met vier grippunten omsluit in plaats van met twee. Daardoor heb je meer grip en kun je snel en foutloos werken.” Hij noemt nog zo’n innovatie van SP Tools: “De Quad Drive ring-ratelsleutel heeft 144 tanden. Daardoor kun je al met 2,5 graad verdraaiing een slag maken. Zo kun je in de krapste ruimtes bouten of moeren los- of vastdraaien. Dat sleutelt heel fijn.”

Meer trends

Nog meer trends? Ja, we zagen ze al: het accugereedschap. “Er worden nu al werkplaatsen gebouwd zonder aansluitingen voor luchtgereedschap en deze trend zal de komende jaren alleen maar sterker worden”, zegt Timo Giljam van Hazet.

Voor alles een plaats in zo’n gereedschapswand van Boxo. En dat is nodig, want de toename in speciaalgereedschap vraagt steeds meer ruimte.

Die andere is opbergruimte. Remco Geirnaert: “Door de toename van speciaalgereedschap, diagnoseapparatuur, laadapparaten en noem maar op vraagt de werkplaats om meer opbergruimte. En de klant wil zien wat er met zijn auto gebeurt, dus worden werkplaatsen anders ingericht. Daarom zie je steeds vaker mooi werkplaatsmeubilair. Daarin berg je alles overzichtelijk en efficiënt op én til je de uitstraling van je werkplaats naar een hoger niveau.”

 

 

 

 


Meer weten over de adviezen van de leveranciers of de ervaringen lezen van je collega-technici? AMT 6 valt vrijdag 28 juni op de deurmat bij de abonnees. In juli lees je het artikel ook als ‘premium’ op amt.nl. Ontvang je AMT 6 nog niet? Bekijk hier de mogelijkheden.

Reageer op dit artikel