artikel

Olielekkage, hoe los je het (niet) op?

Werkplaats & Onderhoud 14027

Olielekkage. Lastig, hoe pak je dat aan? Op AMT Autotechniek op Facebook kwamen we een wel heel bijzondere oplossing tegen…

Olielekkage, hoe los je het (niet) op?
Je kunt zo’n lekkage natuurlijk repareren. Dat is beter voor de klant, beter voor het milieu en beter voor het autobedrijf. Kies je niet voor beter, dan kan dit ook.

De post kwam van Tony. Tot zijn stomme verbazing trof hij een met olie verzadigde spons aan onder een lekkende versnellingsbak: “Olielekkage was inderdaad een tijdje weg, volgens meneer… Was verder een prima garage, die hem de laatste keer geholpen had.”

Tony was zelf minder enthousiast over deze ‘oplossing’: “Triest dat er bedrijven zijn die zo werken. En het is nog brandgevaarlijk ook.”

Professioneel kussen

De foto’s maakten een enorme stroom van reacties los. We pikken er enkele uit. Lees even mee.

Reageerder Lars Douma herkent dit type oplossing wel: “Wij hebben eens een hoofdkussen uit een motorruimte gehaald, klant had elders betaald om koppakking te vervangen wegens olielekkage, kussen was wel professioneel geplaatst…”

'Extern oliefilter'

Is dit een spons? Nee, staat op de factuur als: ‘Extern oliefilter’.

Verse kattenbakkorrels

Die herkenning is er ook bij ‘Topfan’ Matthijs Leussink: “Er zijn ook Volvo’s waarbij de garage/dealer kattenbakkorrels op de bodemplaat legt.” En ja, auto’s hebben nu eenmaal onderhoud nodig dus: “Laatst was er een klant die kwam vragen of dat ververst kon worden.”

Welk bedrijf was dat?

Maurice Heesen (ook Topfan op AMT Autotechniek op Facebook) vindt dat zo’n bedrijf hier op aangesproken zou moeten worden. Maar ja, welk bedrijf was dat? Tony vermeldt het niet. Geen punt, Bas Aarssen weet het wel: “Dat was Garage Bob!” Garage Bob? “Ja, Sponge Bob!”

Terug naar Maurice Heesen: “Ik kan me niet voorstellen dat er op de factuur staat: ‘Spons aanbrengen’.” Dat verwacht Rob Lowe ook niet. “Staat op de factuur als: ‘Extern oliefilter’”, denkt hij.

Goed geregeld

Toch is er ook wel bewondering voor de creativiteit van deze antilekkagemaatregel. “Uitwringen boven bij de oliedop en je kan blijven rijden. Prima geregeld!”, vindt Maikel de Roover.

Renske de Raad is het helemaal met hem eens: “Die verdient de Teun de Beun-hoofdprijs”

Wat is het onderdeelnummer van deze sponzen?

Alleen origineel

Topfan Frans Buhrmann ziet er ook wel wat in: “Wat is het onderdeelnummer van deze sponzen? Handig om te weten, toch?”

Goede vraag want: “Is het wel een originele spons? Sommige klanten doen zo moeilijk als het imitatie is”, weet Sander van Venrooij.

En Harrie van Dam herkent het sponsje van toepassingen buiten de branche: “Doen ze bij vrouwen ook. Dan heet het Tena Lady!”

Lekbakje tegen olielekkage

Wat is beter, de spons of het bakje?

Liever een bakje

Toch is niet iedereen enthousiast. Christus van Alst (what’s in a name) pakt lekkage liever anders aan: “Hang er dan een bakje onder…, zucht.”

Een bakje? Tja, dat kan natuurlijk ook. “Noem het beun de haas”, zegt Topfan AJ Arendsen, “Maar er zijn vroeger Renaults afgeleverd met lekbakjes onder de schakelas van de versnellingsbak.”

Echt waar? Jazeker: “De Renault 5, generatie 2, en andere Renaults uit deze generaties hadden origineel een plastic bakje onder de versnellingsbak. Bij de beurten kon het geleegd worden”, weet Cor Reijerkerk nog.

Ook bij Peugeot

Oh, en nu we het toch over een bakje hebben. Kijk even naar deze nieuwe post op AMT Autotechniek op Facebook: “Vorige week plaatsen we een foto van een spons die een olielekkage ‘verhielp’. Nick stuurt ons ook een voorbeeld van een snelle oplossing: “Ik zag de post over de spons onder de auto… Ik had van de week ook zoiets. Een lekbakje gemaakt onder de versnellingsbak van een Peugeot 5008!” Eh…creatief…

Spons of bakje

Daarmee staan we voor de vraag: wat is beter, de spons of het bakje? Topfan Laurent Van de Wiel kiest voor de lekbak: “Als ie vol genoeg zit en je rijdt door een bocht leegt ie vanzelf.”

Natuurlijk is er ook veel kritiek op het bakje, maar Marald Dubois snapt al die ophef niet: “Ik zie zo snel even het probleem niet? Een emmer raakt namelijk de grond!”

Boete voor olielekkage

Hier was ‘t, Victoria Road, Chiselhurst. Boete van 1100 pond vanwege olielekkage geparkeerde auto…

Oil leakage

Ten slotte keken we nog even over de grens. En uitgerekend in het land waar de olielekkage zo ongeveer is uitgevonden, kreeg een vrouw een boete van 1.100 pond omdat haar geparkeerde auto olie lekte. Tja, dan is zo’n spons of bakje misschien zo gek nog niet.

Reageer op dit artikel