artikel

Hooftman Woerden verbouwd naar moderne maatstaven

Werkplaats & Onderhoud 1947

Een bestaand pand verbouwen is geen gemakkelijke opgave. Zeker niet als showroom en werkplaats gewoon in bedrijf zijn. Volvo-dealer Hooftman ging de uitdaging aan. De vestiging in Woerden kreeg een nieuwe showroom en werkplaats en haalt energie uit o.a. zonnepanelen en een warmtepomp.

De nieuwe werkplaats is ingericht volgens de normen van Volvo Personal Service (VPS). Vanuit de ontvangstruimte kijken klanten door een enorme glazen wand de werkplaats in. Ivor en Martine Hooftman staan aan het hoofd van het dealerbedrijf. Hun vader Teun Hooftman nam de organisatie van de verbouwing grotendeels voor zijn rekening.

Gereedschap delen

In de nieuwe werkplaats van Hooftman is het gereedschap niet langer persoonsgebonden maar werkplekgebonden. Bij elke hefbrug hangt een kabinet met standaard gereedschap. Het speciaalgereedschap ligt voortaan op een centrale plek in de werkplaats. De trolley is voor werkgerelateerde gereedschap en onderdelen. Elke werkplek heeft een eigen snelle wifiverbinding, een laptopconsole en een groot tft-scherm.

Kwaliteit en ergonomie

De werkplaats bestaat uit twee delen. In het voorste deel staan de hefbruggen. Elke hefbrug heeft een eigen overheaddeur. Daardoor wordt het vloeroppervlak optimaal benut. Achter een tussenwand staan de bandenservicehoek en de revisiehoek. Teun Hooftman koos overal voor efficiënte, ergonomische en hoogwaardige equipment. Zoals deze digitale Hofmann Geodyna 7750 p wielbalancer met rugvriendelijke wiellift, verkorte balanceertijd en bandenmaatgeheugen.

Iedere technicus heeft direct klantcontact

Binnen het VPS-concept werken twee technici aan één auto. Iedere technicus heeft direct contact met de klant. Behalve gereedschappen heeft iedere technicus eigen visitekaartjes en een zakelijke telefoon: handig voor overleg met de klant als er bijzonderheden zijn. “VPS gaat niet alleen over werkplaats- inrichting. Ook de manier van werken is anders”, vertelt Martine Hooftman. “Het was een intensieve verandering en geweldig om te zien hoe goed iedereen het oppakt.”

Duurzaam stempelen

VPS schrijft een hefbrug met wielvrij hefsysteem voor. In overleg met leverancier Stokvis Equipment koos Hooftman voor acht stempelhefbruggen van Autop Stenhoj: zes korte tweekolommers en twee tweekolommers met verstelbare zwaaiarmen. Teun Hooftman: “Met een stempelhefbrug kan je gemakkelijk bodembeplating, motoren, versnellingsbakken en accupakketten in- en uitbouwen. Ze zijn toekomstbestendig en zien er strak en opgeruimd uit.” Aan duurzaamheid is ook gedacht: de hefcilinders zijn gevuld met milieuvriendelijke olie en worden gevoed door zonne-energie.

Verduurzamen – Van gasverwarming naar warmtepomp

Het bedrijfspand stamt uit 2000. De overgang van gasverwarming naar warmtepomp had veel voeten in de aarde. Rondom het gebouw zijn zestien 90 meter diepe gaten geboord. De warmtepomp verwarmt in de winter en koelt in de zomer. Extra vloer-, wand- en dakisolatie reguleert de temperatuur. Overal hangt led-verlichting en op het dak liggen zo’n 500 zonnepanelen. “Als je nu verbouwt, moet je investeren in duurzaamheid”, vinden de Hooftmannen. “Het was een grote operatie, maar we zijn nu in alle opzichten klaar voor de toekomst.”

Meer weten?

In de juni-uitgave van AMT (verschijnt 28 juni) lees je de uitgebreide reportage bij Hooftman te Woerden. Hier gaan we dieper in op de gemaakte keuzes, bedrijfsfilosofie evenals de genomen horden om tot deze herbouw te komen. Ontvang je AMT nog niet? Bekijk hier onze aanbiedingen.

Reageer op dit artikel