artikel

Hoe word je een excellente APK-keurmeester?

Werkplaats & Onderhoud 11609

Hoe word je een excellente APK-keurmeester?
100 % score op het examen APK-bevoegdheidsverlenging, dat is reden voor een feestje.

In 2018 deden 13.239 APK-keurmeesters examen bevoegdheidsverlenging. 12.657 van hen slaagden. Heel goed, maar 23 keurmeesters leverden een wel heel bijzondere prestatie. Zij slaagden met een 100 % score. Alle vragen goed! IBKI zette die toppers in het zonnetje en AMT was erbij. Wat is het geheim van de excellente keurmeester?

Bij zijn toespraak aan het begin van het feestje steekt IBKI-directeur Jim Schouten zijn bewondering voor de excellente keurmeesters niet onder stoelen of banken: “Ik voel me klein bij jullie. Ik heb nog nooit een examen afgesloten met een 100 % score.”

“Ik voel me klein bij jullie. Ik heb nog nooit een examen afgesloten met een 100 % score”, zegt IBKI-directeur Jim Schouten tegen de excellente keurmeesters.

Eens in de 1150 jaar!

Het is ook echt een topprestatie, ga maar na: 23 keer alles goed op 13.239 examens. Dat is één zo’n absolute topper op iedere 575 keurmeesters. En aangezien je als keurmeester eens in de twee jaar examen doet, moet je gemiddeld twee keer 575 is 1.150 jaar keurmeester zijn om één keer een 100 % score te halen.

Baas boven baas

Helemaal terecht dus dat IBKI deze 23 toppers de eretitel Excellente keurmeester geeft. Overigens kan het altijd nog excellenter. René Pepping, APK 1-keurmeester bij Volvo Trucks-dealer Nijwa in Groningen was twee jaar geleden al foutloos en nu opnieuw. Als we nog even doorrekenen met de cijfers van hierboven dan kunnen we concluderen dat je gemiddeld 2.300 jaar keurmeester moet zijn om Peppings prestatie te evenaren!

Nog een examen? Nee het is maar een quizje. Toch willen alle excellente keurmeesters ook hier excelleren.

Oorkonde op de receptie

Als je zo’n excellente keurmeester bent, dan mogen je klanten dat natuurlijk best weten. Daarom overhandigt IBKI examenfunctionaris Bert Spierings al die excellente keurmeesters ieder een ingelijste oorkonde.

Racen in een GTR

Daar blijft het niet bij. De toppers krijgen verder een speciale excellente-keurmeester-variant van het APK-boek (inclusief waardecheque!) en een praktische APK-inspectielamp. Bovendien gaan ze ervaring opdoen met een 680 pk Nissan GTR. Nee, die auto gaan ze niet APK-keuren, ze nemen plaats achter het stuur om te ervaren hoe dat voelt; van 0 tot 100 in 3 seconden. En met een race-instructeur in de bijrijderstoel valt er onderweg ook nog wat te leren.

En de winnaar is… Dirk Kools. IBKI-examenfunctionaris André Vreman reikt hem de iPad uit. Gefeliciteerd Dirk!

Extra examen

Als al dat moois is uitgereikt, wacht de excellente keurmeesters een verrassing. “Natuurlijk willen we weten wie de áller excellentste keurmeester is”, zegt Jim Schouten. Dus maakte IBKI nog een mini quizje om dat te bepalen, met vragen als: “Wat is de grootste bandenmaat op de bandenkaartjes van IBKI?” (APK 2: 265 en APK 1: 495). Of: “Hoe lang is de nieuwe keurmeesterpas met foto geldig?” (Zes jaar). En om zeker te weten dat er echt maar één winnaar uitkomt, is er de vraag: “Hoeveel keurmeesters waren er in 2018 in totaal (licht, zwaar en aanhanger)?” (27.697).

De áller excellentste

Dirk Kools, APK keurmeester bij De Bruyn Auto’s in Baarle Nassau verslaat al zijn mede excellente keurmeesters en neemt daarvoor de beloning in ontvangst: een splinternieuwe iPad. Of Kools dan helemaal niets moeilijk vindt aan de APK? Toch wel: “De roestberekening. De theorie is duidelijk, maar in de praktijk aan de auto, kan het soms toch wel lastig zijn.”

Ziet er goed uit die BBQ. Meest gehoorde afscheidsgroet? “Tot over twee jaar”.

Ervaring helpt

Gelukkig heeft Kools nooit conflicten met klanten over de uitslag van een APK: “Nee, bij ons zijn de mensen heel lang klant. Ze kennen ons en weten dat ze ons kunnen vertrouwen.” Zijn 100 % score komt niet helemaal als een verrassing: “Nee, ik scoorde bij ieder examen steeds weer wat hoger.”

De stress de baas

Mooi, maar hoe word je nou zo goed? Tweevoudig excellent keurmeester René Pepping heeft daar wel ideeën over: “Bij een examen heb je altijd stress. Het begint ermee dat je die stress de baas blijft.” En verder kun je niet alles weten: “Dat geeft ook niet, als je maar weet waar je het kunt vinden. Je moet dus heel snel kunnen zoeken in het APK-boek. Dat heb ik mezelf eigen gemaakt.”

Tweevoudig excellent keurmeester René Pepping kon het feestje niet meemaken. Zijn prestatie is zo uniek dat IBKI hem de versierselen persoonlijk kwam brengen. Inclusief een taart voor al zijn collega’s van Volvo Trucks-dealer Nijwa in Groningen.

Gebruik het boek!

Goed overweg kunnen met het boek is om nog een reden belangrijk: “Regels kunnen veranderen. Dus doe je alles uit je hoofd, dan loop je het risico dat je met een oude regel werkt.” Oh, en als Pepping praat over ‘boek’ bedoelt hij dan de papieren of de online regelgeving? “Ik gebruik ze allebei. Online vind je meer toelichting met praktische voorbeelden.”

Zelfvertrouwen

Het feestje eindigt met een heerlijke barbecue voor de excellente keurmeesters en hun aanhang. Samen met een lekker avondzonnetje zorgt dat voor een opperbeste stemming. Als het zonnetje ondergaat is: “Tot over twee jaar” de meest gehoorde afscheidsgroet.

Reageer op dit artikel