artikel

Gun je gereedschap een tweede leven!

Werkplaats & Onderhoud 1874

Gun je gereedschap een tweede leven!
Een werkplaats in Kenia ziet er net iets anders uit dan bij ons. Bij ons afgeschreven gereedschap kan zich daar na restauratie nog heel nuttig maken.

Goed gereedschap is het halve werk. Maar wat doe je met afgeschreven gereedschap? In de oudijzerbak? Ho, stop, niet doen! Autobedrijven en autotechnische opleidingen in Afrika kunnen het goed gebruiken. Hoe werkt dat en wat kun jij doen om je collega’s daar te helpen?

Natuurlijk, gereedschap is duur, maar voor een startende ondernemers of technische scholen in Afrika is het onbetaalbaar. Gelukkig schiet non-profit-organisatie ToolsToWork te hulp. Die stichting zamelt gereedschap in, reviseert het in zijn werkplaats in Teteringen (bij Breda) en verscheept het naar opleidingen en bedrijven in Afrika.

Daarmee krijgen nu 670 leerling-monteurs praktijkles.

Toolbox voor starters

Zo leverde ToolsToWork in 2018 bijvoorbeeld 43 automonteursets aan vakscholen en startende ondernemers. Daarmee krijgen nu 670 leerling-monteurs praktijkles. En omdat je in veel landen pas aan het werk kan als je je eigen gereedschap hebt, stelt ToolsToWork starterskisten samen voor afgestudeerde automonteurs. Natuurlijk wordt van de monteurs zelf ook een inspanning verwacht. Via de ‘Toolbank’ schaffen zij een set aan op afbetaling.

ToolsToWork hoopt voor het komende schooljaar gereedschap en onderdelen voor concrete praktijkopdrachten te sturen naar een autotechnische opleiding in Trans Nzoia County, Kenia. Help je mee?

Nu even concreet

Op dit moment probeert ToolsToWork al het nodige bij elkaar te krijgen voor een automotive cursus voor leraren autotechniek in Trans Nzoia County in Kenia. Het gaat om gereedschappen en onderdelen voor vier soorten praktijkopdrachten.

  • Voor de elektro-opdrachten zijn zaken nodig als volt- en ampèremeters, maar ook sensoren, bougies, dynamo’s en accu’s.
  • Voor de motorenopdrachten gaat het om onder meer compressietesters, oliepompen, motoren, klepverwijdergereedschap en een 140 Nm momentsleutel.
  • Voor de onderstelopdrachten om zaken alswielen en banden, bandenvet, wielgewichten en wielgewichthamer, remcilinders en schokdempers.
  • En voor de algemene opdrachten om een koplampafstelapparaat, bandenwisselaar, en handgereedschap voor in gereedschapskoffers.

 

Reageer op dit artikel