artikel

Video: Hoe bouw je een marterverschrikker in?

Werkplaats & Onderhoud 9990

De ene dag doet je auto het perfect, de volgende dag vertoont hij storingen, lekt hij brandstof, koelvloeistof- of remvloeistof. Het kan om een ‘regulier’ defect gaan, maar de kans is groot dat er een steenmarter onder je motorkap heeft huisgehouden.

Video: Hoe bouw je een marterverschrikker in?

Deze fraaie roofdiertjes zoeken een warm en veilig plekje onder de motorkap en vreten alles aan dat ze in de weg zit. Zoals bedrading en leidingen, wat soms tot brand kan leiden. Ook isolatiemateriaal halen ze graag open. Vaak valt dat als eerste op als je de motorkap openmaakt. Je ziet ook krasjes van de nagels op het plastic en haren van de vacht in het isolatiemateriaal.

Beschermde diersoort

Vroeger mocht er op de steenmarter gejaagd worden, waardoor hij zeldzaam werd. Tegenwoordig is het een beschermde diersoort en groeit de populatie. Veelal leven ze op het platteland, maar ze trekken nu ook de steden in. Marterschade onder de motorkap komt daardoor steeds vaker voor. Dat wordt erger als er eenmaal een heeft gezeten: andere marters ruiken dat als je elders parkeert en worden er wild van, ze eisen het territorium op en gaan flink tekeer onder de motorkap.

Er is gelukkig iets tegen te doen.

Zo zijn er spuitbussen met marter-afschrikwekkende geur. Die werken goed, maar de geur moet wel periodiek opnieuw aangebracht. Handiger zijn de akoestische units die specialist Norbert Schaub GMBH voor € 50 tot € 60 levert. Deze units geven een geluidssignaal dat de marters afschrikt. Dat werkt vooral goed bij auto’s met veel ruimte onder de motorkap. Het signaal kan zich dan goed ‘verspreiden’.

Ruimte tekort?

Bij moderne auto’s, die erg volgebouwd zitten, werkt het minder. Daar kan dit systeem worden uitgebreid met schrikplaten, die de marter bij aanraking een elektrische schok geven. Een dergelijk systeem kost € 120 tot € 200, afhankelijk van de uitvoering. Beide systemen zijn leverbaar in een 12V-uitvoering, die op de accu wordt aangesloten, of in een versie met knoop-batterijen, die twee jaar mee gaan. Dat is erg handig voor oldtimers en campers, die vaak zonder accu in de stalling staan. Gerwin Lagerweij van Autobedrijf Harmen Kamp te Genemuiden laat zien hoe de inbouw in zijn werk gaat.

Zo doe je dat:

Reageer op dit artikel