artikel

Leren tijdens Doetams verjaardagsfeest: Mag je een ACEA C5-olie gebruiken als C2 is voorgeschreven?

Werkplaats & Onderhoud 3011

Als je vijftig wordt geef je een feestje. Automaterialengrossier Doetam uit Doetinchem en Eibergen vierde zijn halve-eeuwfeest met een jubileum vakbeurs. De jarige trakteerde op mooie presentaties, aantrekkelijke beursaanbiedingen en kans op geweldige prijzen. AMT feestte een uurtje mee.

Leren tijdens Doetams verjaardagsfeest: Mag je een ACEA C5-olie gebruiken als C2 is voorgeschreven?
Het feestje begint al bij aankomst.

De aankomst is al feestelijk, parkeren bij Monkey Town en ballonnen bij de ingang. Eenmaal binnen barst het pas echt los. Ontvangst met een glaasje en gids vol jubileumaanbiedingen. Zo begin je als bezoeker met goede zin aan een soort Ikea-route door het grossiersbedrijf. Die brengt je langs een reeks van belangrijke leveranciers van gereedschappen en onderdelen.

Facom

Beursaanbieding: Bij zo’n compact ¼” ratelsetje (met draairingbediening, let op de vlakke achterkant) een compacte truck cadeau.

Aanbiedingen én kennis

Natuurlijk vliegen de scherpe aanbiedingen je daar om de oren, maar er is ook veel te leren. Bij tal van leveranciers kun je deelnemen aan de Technische Kennis Quiz. Autotechnici kunnen met hun goede antwoorden mooie prijzen winnen en de aankomend autotechnici van het Doetinchemse Graafschapcollege verdienen er een punten mee. Goed initiatief!

Looplamp

Superhandig zo’n magneetlamp. Wel jammer dat je hem vroeg of laat kwijtraakt omdat ie ergens onder een motorkap blijft zitten. Deze niet! Komt de lamp te ver van zijn dockingstation, dan slaan ze allebei alarm in beeld en geluid. Slim!

Moeilijke vragen

Wat voor vragen we tegenkomen in de Technische Kennis Quiz? Te veel om op te noemen, dus een paar voorbeelden. Een vraag bij MPM Oil: “Een universeel garage moet de olie verversen van een voertuig waar het OEM-voorschrift SAE 0W-20 ACEA C2 is. De garagist heeft een olie op voorraad met de specificatie SAE 0W-20 ACEA C5. Is het verantwoord om die olie te gebruiken?”

Mag dat?

360 ventiel

Motip Dupli kennen we onder meer van de additieven en de remmenreinigers. Maar het gaat niet alleen om de inhoud. Dankzij dit 360°-ventiel kun je ook werken met de spuitbus op zijn kop.

Moeilijke vraag? Eigenlijk moet je het wel weten. De ACEA C-typen zijn de zogenoemde Low SAPS-oliën, bedoeld voor auto’s met roetfilter. Maar er zijn wel verschillen. Onder meer in de HTHS-waarde. Bij C1 en C2  is die High Temperature High Sheer viscositeit betrekkelijk laag. C3 en C4 zijn meer gericht op slijtagebescherming met een hogere HTHS. C5 is gericht op verregaande brandstofbesparing met een HTHS-waarde die nog onder die van C1 en C2 ligt. Kortom, Gebruik je C5 waar C2 is voorgeschreven dan wordt de smeerfilm te dun bij hoge motortemperatuur. Niet doen dus!

Lekke uitlaat?

Nog een? Bij JN-Testapparatuur stuiten we op een aardige multiple choice-vraag: “We doen een viergastest met een warme, goed draaiende motor. Vanaf hoeveel procent O2 moet je d

Studenten en autotechnici, allemaal in de weer met de Technische Kennis Quiz.

e uitlaat controleren op gasdichtheid? A: 0,2 %, B: 2,0 %, C: 4,0 %. Het goede antwoord: “A, zegt Dirk Dijkman van JNT. “Dan is λ = 1,03 en kan de uitlaat lek zijn.”

Lekkerrrr!

Bandencode

Ok, laatste dan. De vraag bij b

… en gezellig.

andenleverancier InterSprint was een bijzondere: “Waar staan de cijfers en letters voor in bandenlabel E-C-69-1?” Eerste reactie:  “E-C-69-1, hè wat?” Tot je het bandenlabel voor je ziet. Ah, die E staat voor ‘Rolweerstand’ (of brandstofverbruik), die C daarna voor ‘Grip op nat’, die 69 voor ‘69 dB buitengeluid’ en die 1 geeft de geluidsklasse aan met één geluidsgolfje.

De tijd vliegt

Juist, even bijkomen met een drankje en een hapje. Ook de catering heeft Doetam prima geregeld. En zo wordt het nog een latertje. Op naar het volgende jubileum!

Mirjam Pol

Bekend gezicht. Mirjam Pol vertelt hoe zij op haar 137 kg lichte, 450 cm3, vierkleps eencilinder Husqvarna opnieuw Dakar uitreed. Mede mogelijk gemaakt door sponsor Putoline (Kroon Oil).

Reageer op dit artikel