artikel

Topmonteurs van de toekomst

Werkplaats & Onderhoud 2746

Ze zijn nog niet oud genoeg voor een rijbewijs, maar ze kunnen al wél auto’s repareren. Twaalf talenten van zes vmbo-scholen uit de regio Den Bosch streden op 31 januari om de winst van de ‘Automotive Cup’. Aandacht voor aanstaande collega’s!

Topmonteurs van de toekomst
Twaalf toppers tussen de juryleden van de deelnemende scholen. Let op de 'prenten' achter de ruitenwissers van de truck: organisator van de VMBO Automotive Cup, Koning Willem I College, was winnaar van de Scholenprijs Autotechnicus van de Toekomst.

Een auto uitlezen, remblokken vervangen, lassen, vijlen, boren, verlichting aansluiten en doormeten. Leerlingen van vmbo-scholen uit Den Bosch, Gorinchem, Veghel, Waalwijk, Oss en Wijk en Aalburg lieten zien wat ze op het gebied van voertuigentechniek allemaal kunnen. Op het Koning Willem I College in Den Bosch werd na een reeks opdrachten een winnaar van de bokaal bepaald.

 

 

Een van de opdrachten tijdens de VMBO Automotive Cup: inspectie van het koelsysteem.

Eerst de theorie

In theoretische voorrondes konden leerlingen van vmbo Mobiliteit en Transport zich plaatsen voor de wedstrijd. Per school mochten de beste twee leerlingen meedoen aan de praktijkopdrachten.”

Inderdaad, autotechniek is ook wel degelijk een vak voor vrouwen.

Dan de praktijk

Daar krijgen die twee toppers van iedere school in zes rondes twaalf verschillende opdrachten. Voorbeelden? Het inspecteren van een vrachtwagen en enkele onderdelen benoemen. Of het uitlezen van de storing bij een auto, het aanwijzen van het defecte onderdeel en dat onderdeel repareren of vervangen. Ook het vervangen van de remblokken aan een auto en het repareren van de verlichting komen aan bod.

Een autotechnicus is van alle markten thuis, een offerte maken hoort er ook bij.

En de winnaar is…

Zes rondes van 45 minuten vraagt een behoorlijke conditie, zeker met al die nieuwe indrukken. Toch blijven de leerlingen tot het uiterste gaan om de bokaal te winnen. Uiteindelijk gaat de eer naar Stan Hanegraaf van het Osse Hooghuis Lyceum. Naast de bokaal, krijgt hij een goed gevulde Boxo-gereedschapskar. Stan gefeliciteerd!

Personenauto’s én trucks!

Ze komen eraan!

Ook de andere elf deelnemers gaan niet met lege handen naar huis. En nog een mooie prijs: als getalenteerde vmbo-leerlingen, mogen zij meedoen aan de ‘Vakmanschapsroute’. Als zij in juni dit versnelde traject afronden, kunnen ze direct instromen in het tweede jaar van het mbo. Dus let op autobedrijven, ze komen eraan, die toppers!

Spannend moment, wie wint de VMBO Automotive Cup…

Reageer op dit artikel