artikel

Alles over airco voor het autobedrijf

Werkplaats & Onderhoud 2163

Alles over airco voor het autobedrijf

De airco is voor veel automobilisten onmisbaar. Tijdens hete zomers maakt de airco overuren, maar ook in koude en natte tijden kan de airco zijn diensten bewijzen. Voor veel garagebedrijven is aircoonderhoud een steeds grotere bron van inkomsten.

Op deze pagina lees je alles over airco voor het autobedrijf; hoe werkt het, wat komt er kijken bij aircoservice en waar moet je rekening mee houden.

Hoe werkt de airco, terug naar de basis

Controle en onderhoud van een airco installatie, waarom is dat eigenlijk nodig? Daarvoor moet je eerst weten hoe zo’n installatie werkt. Dan zie je dat het aircosysteem de ventilatielucht niet alleen koelt, maar ook droogt. Handig tegen beslagen ruiten, dus goed voor de veiligheid. Reden om de airco ook bij lagere buitentemperatuur en vochtig weer te gebruiken. En je klanten daarop te wijzen.

Aircoservice – wat komt daar allemaal bij kijken?

Zo, de basis is gelegd. Nu we weten dat airco steeds belangrijker is en hoe die werkt nemen we de volgende stap: service aan de airco. Volgens veel collega’s hoort aircoservice bij regulier auto-onderhoud. Wij helpen je graag met alle belangrijke ins en outs van aircoservice. Wat komt erbij kijken, waar moet je op letten, waar liggen de kansen om extra omzet en meer klanten te winnen?
Terug naar boven

Als volwaardig aircoservicebedrijf moet je, naast aircocontrole en afvullen, ook eventuele storingen op kunnen sporen en verhelpen.

Controle en onderhoud

Niet iedere klant staat er bij stil dat de airco ook onderhoud nodig heeft. Zo lekt de installatie koudemiddel, wel 8 tot 10% per jaar. Een regelmatige check is dus nodig. Onderhoud bestaat ook uit andere onderdelen. Leeghalen, vacumeren, de airco afpersen en vullen bijvoorbeeld. Ieder garagebedrijf heeft zo zijn eigen aanpak voor het onderhoud van de airco. Doen je collega’s die aircoservice bijvoorbeeld automatisch of handmatig?

Nu al handig en in de nabije toekomst onmisbaar om te weten: hoe gaat aircoservice bij hybride of elektrische auto’s. (Tipje van de sluier: de elektrische aircocompressor stelt specifieke eisen)
Terug naar boven

Investeren in airco-equipmentAircoservicestations

Een eenvoudige controle kan met alleen een thermometer, voor regelmatig onderhoud heb je wel een aircoservicestation nodig.
Als ondernemer moet je investeren om goede aircoservice aan te bieden. Je wil dan natuurlijk weten wat aircoservice jou oplevert. Welke uitrusting heb je nodig en hoe kun je klanten voor aircoservice binnenhalen? Belangrijk als je met aircoservice bezig gaat, of al bent, zijn actuele ontwikkelingen zoals de prijs van koudemiddel, of de opkomst van nieuwe koudemiddelen.

Door die veranderende prijzen is het trouwens ook handig om verontreiniging van je koudemiddel te voorkomen. Sowieso is het handig om ook je airco vulstation te (laten) onderhouden.

Terug naar boven

Airco-storingen en diagnose van airco-problemen

Voor je klant is het vanzelfsprekend dat de airco blijft werken

Blije klanten krijg je vooral als je hun problemen opspoort en verhelpt. Aircodiagnose dus. Je kunt je aircomachine aansluiten en de drukken in het aircosysteem controleren. “Maar als de druk goed is, geeft dat geen garantie dat het systeem juist werkt. Controleer de temperatuur van verschillende componenten”, adviseert Michael Ingvardsen van Nissens. Zo ontdek je met een druk- en temperatuurmeting bijvoorbeeld een beschadigde of vervuilde condensor.

Terug naar boven

Lekkage in het aircosysteem

Aircodiagnose met een infraroodthermometer of door de druk- en temperatuurmeting levert al veel oorzaken van aircoproblemen op. Een aparte categorie aircoproblemen is de lekkage. Wanneer een aircosysteem lekt en leeg is, mag je het niet vullen met koudemiddel om vervolgens op zoek te gaan naar de lekkage. AMT-lezer Wim van Mechelen ging op zoek naar gereedschap om aircolekkages op te sporen. Daarbij las hij over het gebruik van formeergas en UV-lekdetectie. Wat is de beste lekzoekmethode?
Terug naar boven

De airco reinigen

Een veelgehoorde airco-klacht is stank. Je adviseert de klant natuurlijk zijn airco 10 – 15 minuten voor het einde van de rit al uit te zetten. Dan kan de voorbijstromende interieurlucht namelijk nog heel wat condens verdampen. Dat warme condensvocht in de airco is namelijk de perfecte omgeving voor schimmels en bacteriën.
En die zorgen voor ongezonde lucht en vreemde geuren. Het wegwerken van die nare luchtjes kun je op verschillende manieren aanpakken.
Terug naar boven

Aan de slag met airco, maar wel met de juiste kennis

Naast apparatuur moet je investeren in de nodige kennis. Een diploma Terugwinnen Mobiele Airco is namelijk verplicht om aan aircosystemen te werken. En de experts geven aan dat het verstandig is om een cursus airco te volgen, zodat je ook ‘probleemgevallen’ aan kan pakken. Zo voorkom je ook dat je je niet aan specifieke voorschriften houdt.
Terug naar boven

Reageer op dit artikel