artikel

Unboxing: The groove glove

Werkplaats & Onderhoud 155

Een revolutionaire bandenscanner waarmee je je verkoopaantallen van banden kan vergroten én je klanten sterker aan je kan binden. Dat klinkt veelbelovend. Bart Scholten ‘unboxed’ deze maand de ‘GrooveGlove’ van CBX. Past deze tool in het profiel van zijn werkplaats?

Unboxing: The groove glove

Voordat je met de GrooveGlove kan werken, moet je eerst een ‘Tire Profiles account’ aanmaken. Dat doe je door middel van een online registratieformulier. Zonder registreren werkt het systeem niet, want het serienummer van de GrooveGlove-scanner wordt aan je account gekoppeld.

Wifi

Nog een dingetje vooraf: werken met de GrooveGlove stelt eisen aan je wifi-signaal en je internetverbinding, een hoge uploadsnelheid is aan te raden. Bovendien is de GrooveGlove erg gevoelig, ook voor brand- en inbraakmelders. Die kunnen de communicatie verstoren. Dat gaf in ons geval wat opstartproblemen. Uiteindelijk hebben we die opgelost door gebruik te maken van een mobiele wifi-hotspot. Gelukkig kregen we duidelijke uitleg van een medewerker van GrooveGlove-distributeur CBX Nederland.

Alles geregeld? Mooi, dan kunnen we aan de slag. Direct na het opstarten van de GrooveGlove maak je met de tool een foto van het voertuig. Daarop moet het kenteken duidelijk zichtbaar zijn. Handig, zo koppelt de GrooveGlove de meetresultaten aan de juiste auto. Als het voorkomt dat het kenteken niet goed overgenomen wordt, dan kun je dat simpel handmatig aanpassen. Nog even de kilometerstand invullen en dan door naar de functie ‘bandenscannen’.

Voor je daadwerkelijk gaat scannen, kun je nog aangeven wat de ‘bandensituatie’ is. Wil je zomer- of winterbanden scannen? Enkel- of dubbellucht op de achteras, en twee of meerdere assen, zoals bij vrachtauto’s?

Scannen en kijken

De GrooveGlove geeft aan welke band je moet scannen. Dat doe je door de scanner met een vloeiende beweging haaks over het loopvlak van de band te bewegen.

Om een goede profielscan te krijgen, moet je de handscanner in een vloeiende beweging haaks over het loopvlak van de band bewegen. Het scherm geeft aan welke band je moet gaan scannen. Een goede scan wordt bevestigd met een groene, gele of rode kleur band met daarin de profieldiepte. Heb je de scan niet goed uitgevoerd, dan verschijnt er een rood kruis in beeld.

Het scannen gaat snel en nauwkeurig. Althans, meestal. Soms heeft de scanner moeite met een band waarvan de buiten- of binnenzijde sterk versleten is. Dan kan het zijn dat zelfs een paar keer opnieuw proberen geen goede scan geeft.

Gelukkig kan je zo’n band dan alsnog ‘officieel’ afkeuren met de optie ‘notitie’. Na het scannen van alle banden kan je ook nog per band apart een notitie maken. Bijvoorbeeld van de bandenmaat of van de DOT-code.

En er is nog een keuze-optie: Notes. Door een van deze vaste notities te kiezen, wordt de band alsnog rood van kleur (afkeur). Dan gaat het om iets wat je visueel vaststelt. Denk aan een inrijding, uitstulping, canvas zichtbaar, scheuren of cuppen. Een beetje jammer dat deze ‘notes’ alleen in het Engels in het apparaat staan.

Bandenrapport

Vanaf de handscanner kun je de klant rechtstreeks een bandenrapport mailen. Om het rapport te printen, moet je een ‘Cloud printer’ aanmaken of inloggen op je online-account. Ook van daaruit kan je het rapport naar de klant mailen. De teksten op het rapport zijn duidelijk en begrijpelijk. Op het dashboard van Tire Profiles (de producent van de GrooveGlove) zijn behalve de scanrapporten ook grafieken met overzichten van direct of bijna te vervangen banden te zien, net als voorgestelde uitlijningen per dag.

Verbeterpunten

Is er nog iets te verbeteren aan de GrooveGlove? Zeker wel, het zou handig zijn als er een koppeling is met het kentekenregister voor meer voertuiggegevens. Voor je gaat scannen, moet je aangeven of het om zomer- of winterbanden gaat, maar dit vind je niet terug op het rapport. De scanner is Engelstalig en het zou prettig zijn als dit in het Nederlands was, net als een stabielere internetverbinding. Tot slot mag de prijsstelling wat ons betreft wat gunstiger.

Mag hij blijven?

De scan is gelukt, alle banden staan ‘op groen’ en de profieldiepte is duidelijk van de scanner afleesbaar.

Even afgezien van de verbeterpuntjes geeft de GrooveGlove je een rapport met service-advies, bandennotities, diagnose en remweggrafiek in handen. Dat is een belangrijk hulpmiddel tijdens je gesprek over veiligheid, comfort en verantwoord onderhoud met de klant. Daarmee kan dit gereedschap je helpen de verkoop van banden en uitlijnbeurten te verhogen. Daarom kan deze tool zeker van toegevoegde waarde zijn voor de werkplaats.

Reageer op dit artikel