artikel

IBKI eert excellente APK-keurmeesters

Werkplaats & Onderhoud 1325

Begin deze zomer zette IBKI in Nieuwegein de excellent scorende keurmeesters van 2017 in het zonnetje. Deze dertig APK-toppers hadden alle 100 vragen goed tijdens hun examen voor de bevoegdheidsverlenging. Petje af!

IBKI eert excellente APK-keurmeesters
Alle 100 goed op het examen APK-bevoegdheidsverlenging. Petje af voor deze excellente keurmeesters.

Ruim 13.000 keurmeesters deden examen APK-bevoegdheidsverlenging in 2017. Dertig van hen deden dat volledig foutloos. 29 keurmeesters behaalde dat resultaat bij het examen Lichte Voertuigen, en één keurmeester deed dat bij Zware Voertuigen.

Trots op de keurmeester

In zijn welkomstwoord benadrukte IBKI-directeur, Herme Bruin, belang van de APK-Keurmeester in het autobedrijf. “Het Nederlandse APK-systeem met het autobedrijf als keuringstation is niet uniek in Europa. Het is wel afwijkend ten opzichte van andere EU-lidstaten. In veel landen worden de veiligheidskeuringen door aangewezen keuringstations gedaan. Het Nederlandse APK-systeem functioneert echter heel goed. Hiervoor zijn deskundige inspecteurs noodzakelijk.”

Voorbeeldfunctie

En die zijn er: “Het APK-keurmeesterschap is dus een bevoegdheid om trots op te zijn! We zijn heel tevreden met onze APK en op jullie als ambassadeurs van de APK. Draag je verworven titel als excellente Keurmeester uit en wees een voorbeeld voor anderen.”

Na de uitreiking van de oorkonde, de speciale map met Regelgeving APK, een presentje en het fotomoment, stond er voor de excellente keurmeesters een BBQ klaar. Bovendien was er een rondleiding door de examenhallen.

Natuurlijk, die hoort er ook bij: de excellentekeurmeestertaart, bezorgd op het werk.

Complimenten voor de RDW

Kortom, de bijeenkomst bood alle gelegenheid om met vakgenoten bij te praten over de APK. Wat dertig excellente keurmeesters dan zoal met elkaar bespreken?

Nou bijvoorbeeld dat ze de nieuwe online digitale regelgeving meer en meer gebruikem: “Een hele verbetering ten opzichte van de oude uitgave. Overzichtelijker, veel betere zoekfunctie en toelichtingen bij keuringseisen die direct in de praktijk toepasbaar zijn.”

100 % uptime

Toch kan de oude papieren versie nog niet helemaal weg: “Voorlopig is het nog een extra hulpmiddel naast het vertrouwde boek Regelgeving APK. Maar op den duur kan het prima optreden als vervanger. Aandachtspunt is wel dat de site betrouwbaar moet zijn zodat de digitale regelgeving altijd beschikbaar is.”

Twee keer voor de tweede keer

Omdat IBKI deze bijeenkomst van excellente keurmeesters nu voor het derde jaar op rij organiseert, ligt de vraag voor de hand of er excellente keurmeesters zijn die dat twee jaar geleden ook al waren. Het antwoord is: Ja! Keurmeesters Martin van den Heuvel en Hans van der Kruijk waren op hun examen in 2015 ook al foutloos. Hun prestatie in 2017 was dus beslist geen toevalstreffer. Zelf blijven ze er nuchter onder: “Je gaat niet met de doelstelling van 100 % op examen. Maar als het dan toch lukt, is dat mooi meegenomen. En complimenten aan IBKI. Mooi dat ze hier aandacht aan geven en ons in de schijnwerpers zetten.”

Excellente APK I-keurmeester Sjoerd Hengst kon niet bij het feestje zijn en kreeg de onderscheiding op zijn bedrijf in Leeuwarden: “Ik zal mijn titel als excellente Keurmeester met trots uitdragen.”

Erkenning en trots

Ten slotte die ene excellente APK I-keurmeester, Sjoerd Hengst. Helaas ontbrak hij op het feestje. Dus bezocht IBKI-medewerker André Vreman hem in zijn eigen bedrijf om hem persoonlijk de onderscheiding te overhandigen. Sjoerd was verrast: “Ik weet niet wat me overkomt, maar ik vind het super dat IBKI me hier op mijn bedrijf in Leeuwarden komt bezoeken. Ongemerkt doe je het hier voor. Het is dat kleine beetje erkenning dat je uitdaagt om je vak steeds zo goed mogelijk uit te oefenen. Bijna acht jaar geleden heb ik dit bedrijf overgenomen van mijn toenmalige werkgever. Ik heb het doorgezet naar wat het nu is en daar heb ik hard voor moeten knokken. Ik zal mijn titel als excellente Keurmeester met trots uitdragen. Die oorkonde hang ik vandaag nog op!”

Reageer op dit artikel