artikel

Technische Informatie-website: Mercedes-Benz registratiegekte

Werkplaats & Onderhoud 4062

Technische Informatie-website: Mercedes-Benz registratiegekte

Ook Mercedes-Benz biedt het universele kanaal toegang tot fabrieks­informatie. Mercedes kiest ervoor dit via ­verschillende websites te doen. Lastig, want overal heb je een inlog met wachtwoord ­nodig. Maar, ook hier geldt: het vinden van de juiste informatie is veel waard.

Mercedes-Benz gebruikt die verschillende websites voor uiteenlopende doeleinden. In dit artikel vind je dan ook verschillende URL’s terug. De afzonderlijke tools en mogelijkheden zijn: WIS, Xentry, Parts, TechInfo-shop en online serviceboekjes. We gaan er stap voor stap doorheen.

Registratie Xentry

Toegang tot de TI-website van Mercedes-Benz krijg je na een heel registratie- én installatieproces.

Om te beginnen, moet je jezelf registeren bij de TechInfo-shop. Deze registratie kun je doen via www.techinfo-shop.com. Hierna krijg je je inloggegevens. Normaal gesproken gaat dit vrij vlot, zoals je dat gewend bent van een website.

Helaas begon ik met wat pech. Ik kreeg wel de e-mail dat mijn aanvraag was behandeld en met succes was gesloten, maar ik kreeg geen inloggegevens binnen. Na veel mailen en aandringen ging mijn aanvraag bij de helpdesk van niveau 1 naar 2, en vervolgens door naar niveau 3. Na een reset kwam uiteindelijk alles rond. Als je de inloggegevens eenmaal hebt, kun je een Xentry blu-ray-dvd bestellen.

Kosten Xentry

Na het inloggen bij de TechInfo-shop kies je aan de linkerkant voor ‘Diagnose voor standaard pc’. Vervolgens klik je op ‘Xentry Pass Thru EU’ en dan op ‘First order’. Nu kom je terecht op een pagina waar je voor € 110,- (excl. btw) per jaar een blu-ray-dvd kunt bestellen. Op dezelfde pagina staat ook een programma genaamd ‘Hardware ID-reader’. Deze moet je installeren op de pc die je straks gaat gebruiken. Vóórdat je de blu-ray-dvd gaat aanvragen, moet je dus weten op welke pc je de Xentry-applicatie gaat installeren.

Video’s van complexe werkzaamheden zijn erg nuttig

De volgende eigenschappen zijn vereist, lezen we op de site:
• Windows-compatible pc or laptop with i5 hyper-threading or comparable model
• At least 4 GB main memory; 8 GB recommended
• At least 100 GB free disk space; SSD recommended (due to performance and mechanical stability)
• Internet Explorer 11 or higher
• USB interface for USB2LAN adapter, recommended: 4 slots
• Internet connection: LAN/WLAN
• An ISDN or faster Internet connection
• Operating system: Windows 7/Windows 8 / 8.1 / 10 (64-bit)
• Blu-ray drive
Zoals je ziet, ben je niet met een laptop of pc die al een tijdje niets staat te doen klaar. Controleer ook vooraf of je voldoende vrije schijfruimte hebt, want Xentry is een flink programma.

Hoe kalibreer je de nachtzichtcamera? Iwan vond de juiste stappen in ­Xentry.

Na het installeren van de zogenoemde Hardware ID-reader kun je deze openen. Hiermee lees je het ID van de pc. Deze vul je in bij de aanvraag voor de Xentry-installatie blu-ray-dvd. Binnen twee weken krijg je deze binnen en kun je verder met het klaarmaken van je pc of laptop.

Het installeren van het programma is gelukkig vrij eenvoudig. Simpelweg de instructies op het scherm volgen. Daarna wordt het wat lastiger, want na installatie moet je een ‘Start-key’ aanmaken. Op je pc is inmiddels een ‘Start-key-center’ geïnstalleerd. Hiermee kun je de app-ID uitlezen.

Deze code stuur je samen met user-ID, hardware-ID en System of contractnummer naar: xentry.customer.support@daimler.com.
Nu is het wachten op een antwoord. Je ontvangt via de mail de Start-key (code) die je in het Start-key-center moet invoeren. Al met al best omslachtig om toegang te krijgen. Als je de Start-key hebt ingevoerd, ben je klaar en hoef je alleen nog maar een tegoed aan te schaffen.

Tegoed aanschaffen

Ook voor het kopen van een tegoed heb je weer de nodige gegevens nodig. Log allereerst weer in bij de TechInfo-shop met je gebruikersnaam en wachtwoord. Selecteer weer ‘Diagnose voor standaard pc’. Vervolgens ‘Xentry Pass Thru EU’ en klik nu op ‘Diagnoses time credits’. Nu moet je het contractnummer, dat je eerder kreeg via de e-mail, invoeren. Daarna vul je nog een paar velden in en kies je de hoeveelheid toegangstijd die je wil kopen.

Toegang voor een uur kost € 10,- (excl. btw). Let op, het activeren van deze licentie kan soms wel een uur duren. Koop dus meteen een paar licenties tegelijk zodat je de volgende keer niet hoeft te wachten. Alles gelukt? Dan kun je nu aan de slag met Xentry. Je hebt dan de diagnosetestkast van Mercedes origineel werkend op je eigen pc of laptop. Echter, om te kunnen flashen moet je nog wel ‘flashing-rechten’ hebben. Om die te verkrijgen, stuur je een e-mail naar xentry.bnl@daimler.com.

Bij mij duurde het erg lang voor ik een reactie terug had, maar de aanhouder wint, zo is al vaker gebleken de afgelopen maanden. Zo kon ik onlangs flashen en SCN-coderen, bijvoorbeeld voor de regeleenheid van een xenonkoplamp.

Ervaring met Xentry

Na het verkrijgen van flash-rechten kon Iwan ook aan de slag met het ­flashen, zoals hier bij de regeleenheid van een xenonkoplamp.

Uitgebreid met Xentry werken is nog niet gelukt, maar bij een S-Klasse W221 had ik er toch profijt van. De voorruitcamera voor nachtzicht moest gekalibreerd worden, en met al onze andere equipment lukte dit niet.

Ik besloot Xentry te gebruiken om de juiste kalibratiestappen te vinden. Let wel even op: zodra je inlogt gaat de klok lopen. In het begin is het altijd even de weg zoeken binnen TI-websites, dus dat kost je in het begin wat diagnosetijd.

Ik vond echter wel wat ik zocht. Middels de juiste stappen die beschreven stonden in Xentry kon ik de nachtzichtcamera kalibreren.

Onderhouds- en onderdeleninformatie

Ook interessant voor ons als professionals zijn de onderhouds- en onderdelentools. Ga eerst naar de website: service-parts.mercedes-benz.com. Kies voor de regio Europa en vervolgens voor ‘Service and parts information’. Hier vind je een vijftal tools die tot je beschikking staan. Een ervan kennen we, de TechInfo-shop. De andere zijn: EPC, WIS, ASRA; Xentry Tips; Digital Service Booklet (DSB) en WebParts. Ik neem ook deze even kort door.

De prijzen van WIS en ASRA op een rij

Elektronisch onderdelenprogramma

EPC is, zoals ook bij veel andere merken, het elektronisch onderdelenprogramma. Om dit te kunnen gebruiken, betaal je per jaar € 50,-. Bij ons bedrijf gebruiken we WebParts van Mercedes en Partslink, maar voor wie het interessant vindt, neem zeker een kijkje.

WIS staat voor Werkplaats Informatie Systeem. In dit systeem staat alles voor de werkplaats. Van de- en montagehandleidingen tot technische beschrijvingen. Ook de elektrische schema’s staan hierin. Je kunt er alleen geen TSB’s vinden. Deze zijn apart ondergebracht in de applicatie Xentry TIPS. De prijzen variëren voor Mercedes personenauto’s, commerciële voertuigen en Smart.

Een uur toegang kost bijvoorbeeld voor de eerste twee € 8,- en voor Smart € 4,-. Voor een maand betaal je € 213,-, of € 139,- voor Smart. Zie de afbeelding op de linkerpagina voor de verdere prijzen.

Tot slot de ASRA-applicatie, hierin vind je alle flatratetijden. Erg handig voor het maken van offertes. En ook hier hanteert Mercedes een andere prijsstrategie. Zie de afbeelding.

En weer registreren

Binnen WIS/ASRA filter je simpel de juiste informatie uit op basis van het chassisnummer van de auto.

Om toegang te krijgen tot EPC, WIS en ASRA, moet je gelijk een aankoop doen. Hierna heb je een account voor alle drie de applicaties. De eerste keer registreer je je aan de rechterkant. Vul weer al je gegevens in en kies weer een gebruikersnaam en wachtwoord. Kom je een volgende keer terug, dan log je in en kies je voor ‘purchase / extend acces authorization’. Hierna kun je kiezen uit de applicaties.

Video’s van werkzaamheden

Interessant om nog even te benoemen is het onderdeel
‘Media’ binnen het Werkplaats Informatie Systeem (WIS). Hier staan namelijk allerlei video’s over bepaalde werkzaamheden. Erg handig, want je kan de stappen die de Mercedes-technicus in de video uitvoert direct in praktijk brengen. De video’s behandelen voornamelijk complexe werkzaamheden. Een aanrader om gebruik van te maken.

Zoals bij andere merken in de afgelopen maanden ook al beschreven, staan onder WIS diverse documenten. Die vind je snel aan de hand van het chassisnummer van de auto. Hierna kun je uit een keuzemenu steeds verder filteren welke informatie je wil hebben. En ook hier kun je met keywords werken. De diverse websites zijn overigens in het
Engels. Ik heb nog geen manier kunnen vinden om de taal aan te passen.

Uiteindelijk vind je de benodigde werkplaatsinformatie.

In Xentry tips vind je Technische Service Bulletins terug. Ik ben wel voorstander van het raadplegen van TSB’s in het geval van vreemde storingen. Onder Xentry Tips vind je alle bekende problemen en oplossingen die Mercedes-Benz heeft opgeslagen. Voor de kosten hoef je het niet te laten. Een week toegang kost € 21,-, een maand met € 28,- niet veel meer en voor een heel jaar toegang brengt Mercedes-Benz € 120,- in rekening.

Digital Service Booklet (DSB)

Steeds meer autofabrikanten stappen over op het digitale onderhoudsboekje, en ook bij Mercedes kun je hiervoor online terecht. Je kunt de servicehistorie van een voertuig raadplegen en opslaan. Gebruik hiervan is geheel gratis.

Ook gratis is toegang tot WebParts. Hieraan koppel je de dealer die aan je levert, en zo heb je toegang tot het originele onderdelenprogramma van Mercedes-Benz. Ook staan hierin zowel de bruto -als nettoprijzen vermeld. Om toegang te krijgen, moet je wel even je dealer vragen om een registratie.

Veiligheidsinstructies

In de TechInfo-shop kun je zoals in het begin beschreven terecht voor toegang tot Xentry en het gebruik daarvan. Je kunt er ook dvd’s kopen voor het lokaal gebruiken van WIS. Deze kosten € 30,-. Het voordeel hiervan is dat je niet telkens een losse licentie hoeft te kopen.
Al zoekend door de TechInfo-Shop kwam ik nog terecht bij de Rescue Guidelines.

Net als bij een aantal andere merken vind je zo snel de veiligheidsinstructies. Daarnaast heeft Mercedes een app ontwikkeld waarmee je aan de hand van een QR-code alle belangrijke informatie van een voertuig kunt ophalen. In elke nieuwe Mercedes-Benz personen- en bestelauto, Fuso en Smart zijn twee stickers met een QR-code aangebracht aan de binnenzijde van de tankdopklep en op de tegenoverliggende B-stijl.

Met de app scan je de QR-code, waarna je de veiligheidskaart te zien krijgt. Tevens zijn alle belangrijke componenten ín het voertuig zichtbaar te maken met een virtuele 3D-weergave. Meer informatie daarover vind je via rk.mb-qr.com/nl/.

Na inloggen heb je toegang tot info over de diverse merken van de Daimler-groep.

Samenvattend heeft Mercedes-Benz niet de meest ideale oplossing om fabrieksinformatie beschikbaar te maken voor het universele kanaal. De keuze voor diverse webadressen en applicaties vergt veel tijd wat betreft registratie. Laat staan het heen en weer mailen voor extra toegang. Als het eenmaal geregeld is, kun je wel alle belangrijke informatie vinden. Doe er dus je voordeel mee!

Naschrift van de AMT-redactie

Iwan Kennis is diagnosetechnicus bij Autobedrijf Wout Bouman én Topmonteur op het AMT Garageforum. Heb je vragen over TI-websites? Bel dan niet met Iwans werkgever, maar ga naar het AMT Garageforum. Daar vind je onder de rubriek Tips & Tricks een ‘sticky’ topic over dit onderwerp. Op deze plek krijg je snel antwoord op je vragen.

Reageer op dit artikel