artikel

APK-video: Visuele controle roetfilter en vloeistoffenlekkage

Werkplaats & Onderhoud 2962

APK-video: Visuele controle roetfilter en vloeistoffenlekkage
Ja, het roetfilter zit waar ie hoort en laat aan de buitenkant geen defecten zien. Dat is dus goedkeur.

In vier video’s praten we je bij over de meest opvallende wijzingen van de APK-regels die afgelopen 20 mei zijn ingegaan. Deze waren ook te zien tijdens ons AMT APK-webinar i.s.m. de RDW. In onderstaande video komen de visuele controle van het roetfilter en vloeistoffenlekkage aan bod. Bart Scholten van Garage Scholten laat je in twee minuten zien hoe je dit aanpakt.

De visuele controle op aanwezigheid het roetfilter is veel besproken. Het roetfilter moet aanwezig zijn en mag duidelijk niet kapot zijn.

Tijdens een ATC-lezing van opleider PSB over de nieuwe APK-regels komt deze regel uiteraard ook aan bod. “Heel goed”, vindt docent Martin Pardoel, alhoewel hij de wijze van testen, ‘behuizinkje kijken’, nog niet ideaal vindt: “Dat vraagt even tijd, maar dat gaat veranderen. Ik begrijp dat een aantal steekproefcontroleurs op pad gaat met een deeltjesteller. Overigens zonder dat dat invloed heeft op het keuringsresultaat.”

Ook bij de lekkage van vloeistoffen is er een aanscherping van de regels: “Overmatige olielekkage blijft gewoon RA2. Maar vanaf 20 mei geldt dat voor alle vloeistoffen, met uitzondering van vloeistoffen die bestemd zijn om in het milieu terecht te komen. Dus koelvloeistoflekkage is nu ook RA2, maar ruitensproeiervloeistof en condenswater uit de aircoverdamper niet. En ook hier geldt weer dat die overmatige lekkage voor voertuigen met DET vanaf 31-12-2017 afkeur is. Overigens blijven lekkages van brandstoffen, van rem-, stuurbekrachtigings- en van (hydropneumatische) veersysteemvloeistoffen onveranderd afkeur.

Uitzending gemist?

Heb je het webinar niet live kunnen zien? Geen nood, je kan on-demand terugkijken.  Liever meer lezen? Klik hier voor ons APK-dossier.

Reageer op dit artikel