artikel

Handgereedschap: De favorieten van de AMT-lezer

Werkplaats & Onderhoud 1793

Handgereedschap: De favorieten van de AMT-lezer
Snel handgereedschap: haakse luchtsleutel met ratel en lange dop.

De kwaliteit van handgereedschap is bepalend voor de snelheid, het gemak en de veiligheid waarmee je een reparatie of onderhoudsklus uitvoert. Welk gereedschap helpt jou makkelijker, efficiënter, sneller, beter of veiliger te sleutelen?

We vroegen de AMT-lezers naar hun favoriete handgereedschap. De gereedschapswagens van echte professionals bevatten veel praktische handgereedschappen, variërend van slimme ringsteeksleutels met draaibare koppen tot digitale momentsleutels en zelfinstellende waterpomptangen. Een van de AMT-lezers stuurde de volgende cryptische reactie: “Met de 612aep kun je alles, de Mg325 is klein en sterk en de Flf80 lekker sterk.”

Dik Brouwer heeft een spierziekte en kan dankzij zijn elektrische en pneumatische handgereedschap van Snap-on ‘nog even mee’.

Dik Brouwer heeft een spierziekte en kan dankzij zijn elektrische en pneumatische handgereedschap van Snap-on ‘nog even mee’.

Eh… watte? Van zo’n reactie worden we niet veel wijzer, tenzij je weet dat het over Snap-on gereedschap gaat: een 612 is een tang, de 325 een luchtsleutel en de 80 een ratel met knikkop. We zien de humor van zo’n reactie wel in, maar we nemen het handgereedschap ook graag serieus.

Dik Brouwer doet dat ook. Hij heeft een spierziekte en schrijft dat hij met z’n elektrische Snap-on handgereedschap ‘nog even mee kan’. Zo belangrijk is goed handgereedschap dus.

Lucht- en elektrische sleutels

De AMT-lezers zijn blij met hun handgereedschappen. Uit de reacties maken we op dat een krachtige (lucht)sleutel en een accuschroefmachine het meest populair zijn. Voor Sebastiaan Gerritsen (Garage Hans Gerritsen) en Elbert van Utrecht (Autoservice Elbert) is een kleine, krachtige luchtsleutel favoriet.

De Milwaukee van Thomas Donné gaat al zeker vijf jaar mee en heeft nog nooit gehaperd. Het heeft een lampje voor donkere plaatsen, koppel en snelheid zijn instelbaar.

De Milwaukee van Thomas Donné gaat al zeker vijf jaar mee en heeft nog nooit gehaperd. Het heeft een lampje voor donkere plaatsen, koppel en snelheid zijn instelbaar.

Elbert: “Je kunt snel en makkelijk overal bij. Zeker met eentje die een versterkt kniestuk heeft. En met een accuschroefmachine voor het lichtere schroefwerk met een slipstand zet je de schroefjes niet te vast”. Werkplaatschef Kevin Veekens: “Dankzij de accu zijn er geen slangen of kabels die je tegenwerken. Het helpt mij om sneller te werken en ze zijn eenvoudig te bedienen. Bovendien kun je in kleine omgevingen snel werken”.

Michael Versteeg (Autoservice Cor Duiveman) vindt een accuschroefmachine ‘ideaal om snelle bandenwissels te doen’. En Sander de Jongh (APK-keurmeester bij Autoservice Zandhorst in Heerhugowaard) vindt de Rodac 3/8” luchtratel heerlijk bij het sleutelwerk in de motorruimte. “Zeker bij lange bouten of tapeinden scheelt het een lamme hand van het ratelen.”

De Beta-multimeter van Thomas Donné gaat al zeven jaar mee en is altijd handig om een basisdiagnose mee uit te voeren.

De Beta-multimeter van Thomas Donné gaat al zeven jaar mee en is altijd handig om een basisdiagnose mee uit te voeren.

Robin (Wensink) gebruikt een kwartduims rateltje met lange dop 10 en een haakse luchtsleutel. “We gebruiken ze veel. De haakse luchtsleutel werkt lekker snel.”

A. Thijssen (Garage van Lohuizen) is gek op elektronica en op ingewikkelde mechanische klussen. “Ik hou van het juiste gereedschap voor een klus. Ik kies daarom als favorieten voor een kleine luchttol, een kleine ratelset en een soldeerapparaat.”

De werkplaatschef van PTC in Leiden gebruikt de Snap on/Bluepoint-luchtratel, de kleine Rodac-luchttol en een Bluepoint-schuur/polijsttol. “Ze zijn klein en wendbaar en maken het werk een stuk sneller en netter, omdat er minder handwerk nodig is.”

De Milwaukee-accuschroefmachine van Thomas Donné (Volvo Rutten) gaat al zeker vijf jaar mee en heeft nog nooit gehaperd. Thomas: “Er zit een lampje op voor donkere plaatsen. Het koppel waarmee je de schroeven aandraait is in te stellen, net als de snelheid van het draaien”.

Je kunt er een auto mee demonteren

Voor Jordi Dik is de doppenset met ratel het favoriete handgereedschap. Jordi: “Ik gebruik het bij elke klus. De doppenset is multifunctioneel en voor elke klus te gebruiken”.

Voor Jordi Dik is de doppenset met ratel het favoriete handgereedschap. Jordi: “Ik gebruik het bij elke klus. De doppenset is multifunctioneel en voor elke klus te gebruiken”.

Direct na de luchtsleutels en accuschroefmachines is de doppenset met ratel favoriet bij veel AMT-lezers. Voor Jordi Dik (trainer bij TTA International) is het zelfs nummer één. Jordi: “Ik gebruik hem bij elke klus. De doppenset is zo fijn omdat hij multifunctioneel is en voor elke klus te gebruiken. Makkelijk ook dat het afgeronde doppen zijn, veel makkelijker te plaatsen op de bout of moer.

Ook ideaal is een setje ringratelsleutels. Vooral voor plekken waar je met een grote ratel niet bij kunt, want als er weinig plaats is, is de ringratelset makkelijk”.

De ratelsleutelset (8 tot en met 19 mm) van DAF-monteur Daan is ideaal. “En met de vaste kop werkt het net iets fijner dan met een beweegbare kop.”

De ratelsleutelset (8 tot en met 19 mm) van DAF-monteur Daan is ideaal. “En met de vaste kop werkt het net iets fijner dan met een beweegbare kop.”

Ook Davy Goedhart (Terberg Techniek) zet de ratelset op nummer één, omdat hij er bijna een complete auto mee kan demonteren. Daan (Daf-dealer Van Tilburg-Bastianen) zet de ratelsleutelset van 8 tot en met 19 mm in zijn top drie.

“De ring-ratelset mag eigenlijk niet ontbreken. Het werkt ideaal, en met de vaste kop werkt het net iets fijner dan die met de beweegbare kop.” Melvin Spaan (Autobedrijf Flik) gebruikt een lange ratel met knikkop en een draaibaar handvat op plaatsen waar je geen slag kunt maken. “Ik heb ze vaak nodig en doordat ik ze voor specifieke dingen gebruik, bespaar ik tijd.”

Wout de Waele (Gent Motors) kiest voor een ratel met een draaibaar handvat, zodat hij in kleine ruimtes snel iets kan losdraaien, ook als hij daar geen ratelbeweging kan maken. Wout noemt ook de bithouder, die onder een hoek van 90 graden werkt. “Daarmee kun je de binnenwielkuipen met een accuschroefmachine makkelijk loshalen, zonder dat je het wiel hoeft te demonteren.”

Sander de Jongh vindt de 3/8” handratel van Facom fantastisch vanwege de ontzettend fijne vertanding. Helaas is deze wel wat kwetsbaar, want hij heeft ‘m al eens onder garantie moeten vervangen.

Overbodig: de truc met twee sleutels

Dit handgereedschap heeft Leen Bouwman altijd op zak: een fittingschroevendraaier, een telescoopmagneet en een verstelbare moersleutel.

Dit handgereedschap heeft Leen Bouwman altijd op zak: een fittingschroevendraaier, een telescoopmagneet en een verstelbare moersleutel.

Jamie Verboon (Skoda/Seat-dealer Rijnwoud) kiest voor een Falcon-ratel met een 31-delige bitset. “Hij is slank, klein, erg handig en je kunt er veel kracht op zetten.”

David Bloemers (Bekkers Autoschade) vindt de ratelschroevendraaier van Snap-on een uitermate makkelijk stuk gereedschap om interieurdelen snel los en vast te schroeven. “De bitjes zijn makkelijk te wisselen en ook nog magnetisch.”

Carlo (Havik Auto) kiest voor een kleine ratel. “Omdat het lekker makkelijk is en ik er goed mee uit de voeten kan. Een steekratel is ontzettend handig als je er snel mee overweg kunt: je draait alles zo los.” Leen Bouwman (Autobedrijf Roelse) vindt ook dat ratelsleutels snel werken. “En ze hebben niet veel plaats nodig. Toch zet ik er niet veel kracht op, want ik denk dat ze anders snel kapot zijn.”

Leen Bouwman vindt deze schroevendraaier met 14 bits ideaal vanwege alle verschillende koppen. In dit setje zitten onder andere platte, pozidrive-, philips- en torx-koppen.

Leen Bouwman vindt deze schroevendraaier met 14 bits ideaal vanwege alle verschillende koppen. In dit setje zitten onder andere platte, pozidrive-, philips- en torx-koppen.

Melchert Janse (Auto Poppe Goes) kiest als één van zijn favoriete handgereedschappen steekringsleutel 13. Melchert: “Want bijna elke bout bij een Volkswagen is 13 mm”. Diagnosetechnicus Kris Peeters kiest voor een steekring ratelsleutel (“Handig op moeilijk bereikbare plaatsen”). Wout de Waele vindt een verlenging van zijn ringsteeksleutel ook makkelijk. “Je kunt daarmee extra kracht op een ringsteeksleutel zetten, zonder dat je de bekende truc hoeft uit te halen door twee ringsteeksleutels op elkaar te zetten”, aldus Wout.

Overal schroeven

Het gemak om te schroeven vinden de AMT-lezers belangrijk. Daan heeft de complete doppenset van KS Tools op nummer één gezet. “Alles wat je bijna dagelijks gebruikt zit er in. Van ratels tot torx en van inbusdopjes tot verschillende speciale bitjes.”

Bij Daan staat op nummer twee de platte steeksleutel 21-24. “Platte steeksleutels zijn ideaal voor luchtaansluitingen op ventielen. Vanwege de smalle koppelingen heeft de platte sleutel meer grip dan een gewone steeksleutel.”

Een platte steeksleutel 21-24 vindt DAF-monteur Daan ideaal voor luchtaansluitingen op ventielen. Vanwege de smalle koppelingen heeft de platte sleutel meer grip dan een gewone steeksleutel.

Een platte steeksleutel 21-24 vindt DAF-monteur Daan ideaal voor luchtaansluitingen op ventielen. Vanwege de smalle koppelingen heeft de platte sleutel meer grip dan een gewone steeksleutel.

Michel moet altijd iets vast en los draaien en met een accuschroefmachine, een doppenset en een Snap-on bitratel heeft hij alles bij de hand.

Jan van der Steen (Garage VDS) vindt een doppenset en een accuschroefmachine makkelijk. “Met al die bodemplaten onder de auto is een accuschroefmachine ideaal om snel de platen los en vast te schroeven.”

Jan van der Steen: “Met al die bodemplaten onder de auto is een accuschroefmachine ideaal om snel de platen los en vast te schroeven”.

Jan van der Steen: “Met al die bodemplaten onder de auto is een accuschroefmachine ideaal om snel de platen los en vast te schroeven”.

Koen gebruikt graag een kwartduims dopschroevendraaierset. “Omdat je op één schroevendraaier alle soorten dopjes en bitjes kunt zetten. Zo heb ik vaak alles bij de hand.” Leen Bouwman: “Ik heb met een schroevendraaier met 14 bits bijna alles bij me.

Het is ideaal voor werk aan bijvoorbeeld dashboards, want daar worden veel verschillende schroeven gebruikt. De set die ik gebruik heeft platte (3), pozidrive (3), philips (3) en torx (5) koppen”.

Digitale schuifmaat voorkomt leesbril

De AMT-lezers hebben ook andere favoriete handgereedschappen. Carlo (Havik Auto) gebruikt graag de multimeter om storingen te zoeken, vooral als er kleine draadbreuken zijn. Van Mechelen (VTI) gebruikt graag een vork om de bekleding te demonteren. “Die vork is er in vele uitvoeringen, maar mijn favoriet is het gereedschapje uit het Volkswagen-gamma, dat zowat elke clip loskrijgt.

De andere vorkjes vernielen vaak de clips of beschadigen de bekleding of de lak.” Koen (Auto van der Burgh) gebruikt graag een wringijzer. “Daarmee haal je bouten gemakkelijk met de hand los zonder dat de ratels stuk gaan. Je kunt er kracht mee uitoefenen, omdat ze vaak lang en dik zijn.

Ik gebruik ook graag een slangklemtang.” Michael Versteeg noemt een digitale schuifmaat. “De digitale schuifmaat is makkelijk voor mensen zoals ik, die slecht de schuifmaat kunnen aflezen.” Met een paar ‘hahaha’s’ voegt Michael daar aan toe: “Misschien is het tijd voor een bril”.

Jamie Verboon kiest voor een momentsleutel van Falcon en ook Wegenwachter Marinus Detz noemt de momentsleutel. “Omdat je dan zeker weet dat je bouten en moeren op het juiste moment vastzet en niets stuk trekt of nooit meer los krijgt.”

Patrick de Rooy houdt zich voornamelijk bezig met elektronische storingen, en daar hoort elektronisch gereedschap bij. Hij noteert als zijn favoriete handgereedschap een Weller gassoldeerbout, een Fluke multimeter en een zijkniptang. Voor schadehersteller David Bloemers zijn dat de wafelhamer, een uitdeukhamer en uitdeuktas, want die heeft hij dagelijks nodig.

Makkelijk in de borstzak

De lol van veel handgereedschap zit ‘m ook in de handigheid waarmee we het kunnen gebruiken. Die handigheid neemt vlot toe als het gereedschap in de broek- of borstzak past.

Jan van der Steen heeft altijd een kruis- en platte schroevendraaier op zak, want het is makkelijk om iets los te draaien of vast te klikken.

Jan van der Steen heeft altijd een kruis- en platte schroevendraaier op zak, want het is makkelijk om iets los te draaien of vast te klikken.

Jan van der Steen heeft altijd een kruis- en platte schroevendraaier op zak. “Het is makkelijk om eens iets los te draaien of iets los of vast te klikken, of om even de handremschoenen vaster te draaien.” Sebastiaan Gerritsen vindt de kleine platte schroevendraaier van Hazet handig om bij de hand te hebben.

Robin heeft altijd een kleine, oranje Snap-on fittingschroevendraaier bij zich. “Makkelijk voor van alles.” Leen Bouwman kiest ook voor een fittingschroevendraaier, plus een telescoopmagneet en een verstelbare moersleutel. “Het is klein en ik gebruik het veel voor allerlei kleine klusjes, zoals om een gevallen onderdeeltje te pakken, om iets tegen te houden, om een rubbertje op zijn plaats drukken of om het los te wippen”, aldus Leen.

Jamie Verboon heeft altijd een Berner zaklamp bij de hand (“compact en met een erg krachtige lichtbundel”), terwijl Melvin Spaan voor een klein inspectielampje in de borstzak kiest. “Dat is altijd makkelijk om bij je te hebben, bijvoorbeeld om door het wiel te kijken om de staat van de remmen te beoordelen.” Ander makkelijk gereedschap is volgens Wegenwachter Marinus Detz uit Oostzaan een slangklemtang en een (led)spanningszoeker.

“De slangklemtang, omdat het zo makkelijk de verenstalen indrukt en je de tang vast kan zetten. Daardoor hoef je niet te klungelen met een waterpomptang en zo je vingers niet te beschadigen als de tang wegschiet. De spanningszoeker met ledlampje is ideaal als je wilt weten of ergens spanning op staat, positief of negatief.”

Veiligheid geen prioriteit

Er zijn heel wat technici die hun eigen gereedschap maken. Zelfgemaakt gereedschap ontstaat bijna altijd om een probleempje op te lossen, waar de auto- of gereedschapsfabrikant blijkbaar te weinig oog voor heeft gehad. Jordi Dik maakte een oliesleutel, en het is zijn op twee na favoriete handgereedschap.

“De oliesleutel is erg makkelijk in gebruik bij verticaal geplaatste oliefilters. De oliesleutel heeft door de ketting een goede grip. Ook kan ik in het gat onderaan de buis eventueel een schroevendraaier steken om meer kracht te zetten.” Veilig is een weinig gehoord argument bij handgereedschap. Snelheid en gemak worden vaak genoemd, maar veiligheid is niet iets dat de AMT-lezers spontaan als argument noemen.

Michael Versteeg noemt het wel en dan in relatie tot het vervangen van gebroken veren. “Het apparaat om gebroken veren te vervangen is ontzettend handig. Je kunt er heel snel mee werken en het is echt veilig door de speciale klemmen, waarmee de veer en de veerpoot muurvast zitten.” En dan schrijft Michael: “We hebben het met geweld geprobeerd los te krijgen om te zien of het wel zo veilig is als ze zeggen. Het antwoord was ja, want het kwam niet los!” De ‘hahaha-tjes’ laten zien dat Michael de lol van zijn testmethode wel inziet, maar heel erg veilig lijkt het ons niet…

 

 

Reageer op dit artikel