artikel

Unboxing: Batterijconditie monitoren met c-tek ctx battery sense

Werkplaats & Onderhoud 3481

Unboxing: Batterijconditie monitoren met c-tek ctx battery sense
Bij het synchroniseren van de Battery Sense word je eenvoudig door het menu geleid.

Voor deze Unboxing hebben we diagnosespecialist Anton van der Linden gevraagd om de CTX Battery Sense uit te pakken. Niet direct een tool waarvan je verwacht er dagelijks gebruik van te maken in de werkplaats, maar in bepaalde gevallen is het handig om de batterijconditie te kunnen monitoren.

Met de CTX Battery Sense kun je continu de batterijconditie monitoren. Hoe werkt dat? Dit doe je door een sensor op de batterij aan te sluiten en vervolgens de Battery Sense-app te downloaden.

Zo gezegd, zo gedaan. Natuurlijk niet veel werk, je sluit de plus en min van de sensor rechtstreeks op de batterij aan en je downloadt de app. Je synchroniseert de smartphone met het voertuig en de batterijstatus is ‘live’.

Is dat wel wat?

C-Tek levert tiewraps mee voor montage in het motorruim.

C-Tek levert tiewraps mee voor montage in het motorruim.

Van het aanbod om de Battery Sense te testen voor de unboxing werd ik niet meteen enthousiast. Is dit wel wat voor in de werkplaats? Een batterijtester die tegelijkertijd een verbruiker is? Om maar meteen verder te gaan met antwoorden: na het testen van de tool kan ik me voorstellen dat het soms best handig kan zijn.

Mijn ervaring bij lekstroommetingen is dat deze best goed te vinden zijn. Ook als klanten klagen dat de batterij na drie weken opeens leeg is, kun je vaak wel een lekstroom vinden omdat deze eigenlijk altijd wel aanwezig is.

In een oogopslag zie je de status van de batterij. De gegevens worden automatisch gesynchroniseerd.

In een oogopslag zie je de status van de batterij. De gegevens worden automatisch gesynchroniseerd.

Maar goed, mocht je een hardnekkig geval hebben kun je nu natuurlijk makkelijk de batterijconditie monitoren en daar misschien iets uit opmaken. Bij de technische specificaties staat dat het verbruik minder is dan 1 mA bij 12,5 V, dit hoeft dus ook geen probleem te zijn.Natuurlijk heb ik dit zelf gecontroleerd, en het opgegeven verbruik blijkt in de praktijk inderdaad te kloppen.

Je kunt de sensor ook in het magazijn gebruiken om de batterijen die op voorraad staan te monitoren. Daarnaast is het een handige tool voor een motor, oldtimer of boot die in de winterstalling staat. Zo kun je gemakkelijk de batterijconditie tijdens de winterperiode in de gaten houden om zo na de winter niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Hoe vaak gebeurt het niet dat een lege batterij na de winterperiode roet in het eten gooit?

Instellingen aanpassen

Ik ga ermee aan het werk, aangemeld was de sensor al. Je wordt makkelijk door het menu geleid. Even het unieke serienummer van de sensor invoeren en we hebben verbinding. Je kunt de sensor een eigen identiteit geven, in dit geval heb ik ervoor gekozen om het kenteken van de auto te gebruiken. Het is zelfs mogelijk een foto toe te voegen. Nu krijg je meteen de batterijstatus te zien. De app toont een percentage en de batterij is groen gekleurd. Zo is meteen duidelijk waar we aan toe zijn.

Batterijconditie monitoren met de C-TEK CTX Battery Sense

De C-TEK CTX Battery Sense is eenvoudig aan te sluiten en op te starten.

In de gebruiksaanwijzing lees ik dat het mogelijk is om maximaal vijf sensoren aan te melden. Dan is het dus best handig dat je een sensor een eigen identiteit kunt geven. Even verder kijken welke instellingen er mogelijk zijn met de app.

Je kunt aangeven of je een melding wilt ontvangen als er al zeven dagen geen gegevens gevonden zijn, of als er een wijziging heeft plaatsgevonden in de batterijstatus. De gegevens worden voortdurend gesynchroniseerd, ook als je de app niet opent. Natuurlijk moet de telefoon dan wel binnen bereik zijn geweest. Dataoverdracht gebeurt, zoals vaak met dit soort applicaties, via bluetooth.

Mag de CTX blijven?

Het is een gemakkelijke tool. Al verwacht ik niet dat iedere autotechnicus zegt: ‘dit moet ik ook hebben’. Toch lijkt het mij voor veel technici een aangename tool om simpel de batterijconditie te monitoren. Tegenwoordig is het gemak van het werken met je smartphone bijna normaal, dus zal de C-TEK Battery Sense zeker gebruikt worden. Even de app openen en je weet hoe het staat met de batterij.

Reageer op dit artikel