artikel

Maakt Dreumex Sensitive een einde aan jeukende handen?

Werkplaats & Onderhoud 1439

Maakt Dreumex Sensitive een einde aan jeukende handen?

Handen hebben het zwaar in de werkplaats. Dus liggen kloven, uitslag, jeuk en andere huidirritatie op de loer. Dreumex claimt die klachten op te kunnen lossen een nieuwe handreiniger voor de gevoelige huid. Werkt dat? Twaalf AMT-lezers namen de proef op de som.

“Handzeep? Lekker belangrijk.” Een begrijpelijke reactie. Tenminste, zolang je handhuid niet protesteert. En veel autotechnici hebben dat geluk. Maar veel ook niet. Toen we begin dit jaar op amt.nl autotechnici met handhuidklachten vroegen een nieuwe handreiniger te testen, kregen we 194 reacties. Heel belangrijk dus.

Dreumex Sensitive

Dreumex Sensitive

Uit de 194 autotechnici selecteerden we er twaalf. Die twaalf vroegen we het hemd van het lijf over hun klachten en hun handenwasgewoonten.

In AMT 4 stelden we twee van hen voor. Erwin Wolting van Auto Palace Emmen vertelde over zijn droge handen: “Vooral de rechterhand. Met kloven en kenen over de hele hand. Vooral bij vochtig en koud weer springen er spontaan barsten in mijn handen op allerlei plaatsen op de buitenkant van de knokkels aan de binnenzijde van de vingers en ook aan de zijkanten en onder de nagels.” En dus vermijdt hij de gele en groene zeepsoorten, gebruikt hij Dr Swaab Urea-handcreme en werkt hij zoveel mogelijk met handschoenen aan.

Slapen met handschoenen

De tweede autotechnicus die in AMT 4 zijn handenverhaal deed, was Lars van Leeuwen van Auto & Service Van de Mars in Vaassen. Hij heeft altijd last van een rode, dunne gezwollen huid met kloven en vochtbultjes. Vaak heeft hij daarbij ook ernstige jeuk. Lars heeft al van alles geprobeerd om de situatie te verbeteren: “Ik draag vaak pleisters want dan doet het minder pijn. Ik heb heel veel zalven gehad en geprobeerd. Net als allerlei verschillende soorten garagezeep. Ook gebruik ik hormoonzalf en slaap ik met katoenen handschoenen aan.”

Toen we autotechnici met huidklachten vroegen een nieuwe handreiniger te testen kregen we 194 reacties

Ook op het werk draagt Lars handschoenen: “Zo vaak als het kan, handschoenen van Proflex. Vóór het werken smeer ik mijn handen in met een soort ‘afwasbare’ handschoen van Technolit. En ik gebruik zeep van Dreumex. Na het werken smeer ik mijn handen vaak in met handcrème, soms ook in de pauzes maar dan krijg je je handen minder goed schoon en moet ik weer ‘harder’ wassen. En dat maakt de dunne huid weer sneller kapot.

Kloven en droge huid

Wat de andere tien betreft, Edwin van der Gracht (Garage DTF, Zwaag), Peter van der Linden (Brink Garage, Amsterdam), Jeroen Leeuw (Nefkens, Eindhoven), Nayaert Brecht (Garage Naeyaert, Izegem), Janaart Duyst (ANWB Wegenwacht), Jonathan (Auto Verhaag, Leeuwarden) en Ad Mies (MSD Motorbandenservice, Etten Leur) hebben last van kloven en een droge huid. Vaak ook met jeuk en andere irritatie erbij.

Bas Arnaud de Cavalon (Toyota Gebr. Van gent, Ede) wordt gek van de rode uitslag op zijn handen die zich vaak uitbreidt naar de rest van zijn lichaam. Peter Verwijmeren (APK Station, Rijen) heeft last van jeuk en irritatie bij gebruik van de verkeerde zeep: “Als ik niet oppas heb ik zo mijn huid gescheurd en krijg ik vervolgens ernstige eczeem die soms doorloopt tot onder mijn oksels en verder naar mijn bovenlijf. Dit is vooral in de winter als ik na het wassen mijn handen niet goed droog krijg. Nu gebruik ik de Dreumex Special ex in combinatie met handschoenen en een eigen handdoek, die ik iedere dag verschoon.”

Verdacht schone handen

Blijft over Rikus Rijnberg (Autobedrijf Rijnberg, Gasselternijveen). In tegenstelling tot de andere elf heeft hij nauwelijks huidhandklachten. Maar dat gaat niet vanzelf: “Ik gebruik Dreumex Geel, ik werk met handschoenen en ik smeer elke avond mijn handen in met Ambachtscreme. Mijn handen zien er dan ook uit als die van een boekhouder. Bij de APK heroriëntatie ben ik er wel eens van ‘verdacht’ dat ik een niet-meewerkende receptionist ben.”

Een wereld te winnen

Goed, veel klachten dus, op Rikus Rijnberg na dan. Veel voorzorgsmaatregelen ook, variërend van zalf tot handschoenen, tijdens en zelfs buiten werktijd. Vaak zorgen die ervoor dat de klachten nog enigszins draaglijk blijven, maar duidelijk is dat op dit gebied een wereld te winnen is. Met de Dreumex Sensitive-handreiniger ging Dreumex de uitdaging aan om op zijn minst een stuk van die wereld te veroveren. Grote vraag: is dat gelukt?

De bevindingen van Erwin Wolting

“Ja en nee”, zegt Erwin Wolting. “De kenen, kloven en beschadigingen zullen altijd blijven, ben ik bang. Maar de plek tussen mijn rechter wijsvinger en duim is aanmerkelijk zachter en minder ruw geworden. Ook de randen van de kloven blijven zachter en zijn daardoor minder gevoelig.”

En: “Afgelopen week knapte de rand onder mijn nagel weer open. Maar door deze zeep kon ik dit tijdens het wassen toch goed schoonhouden en genas het sneller. Doordat het zachter bleef knapte het niet verder open. Zelfs het nagelborsteltje kon ik gewoon gebruiken.” Toch ook een puntje van kritiek: “Bij zeer smerige handen moet je veel zeep gebruiken. Het is net of de zeep verzadigd raakt met vuil.”

Al met al slaat de weegschaal door naar de pluskant: “Ik ga zeker nog even verder met deze zeep, en als de resultaten zo blijven ga ik zeker overleggen om over te stappen op Dreumex Sensitive.”

Wat vond Lars van Leeuwen van Dreumex Sensitive

Ook bij Lars van Leeuwen een gemengd beeld: “De eczeemplekken die ik had zijn minder geworden, maar er zijn ook weer nieuwe plekken ontstaan.” Zijn drieliter can is nog lang niet op, en dus test Van Leeuwen nog even door: “Eczeem komt en gaat als een sinusvorm. Dus ik zou het wat langer moeten gebruiken voor een beter beeld.” Het valt hem op dat Dreumex Sensitive minder schuurt: “De korrel is minder aanwezig.”

Wat vinden onze testers?

Behalve dat we de twaalf autotechnici hun eigen verhaal lieten doen. Stelden we ze enkele heel gerichte vragen. Eerst over de zeep die ze al gebruikten, en aan het einde van de testperiode over Dreumex Sensitive. De antwoorden in de tabellen laten zien dat Dreumex Sensitive achterblijft als het om het schoon krijgen van de handen gaat, maar voor het overige erg goed scoort duidelijk. De zeep voelt prettiger aan tijdens het wassen en na het wassen voelen de handen zachter en minder droog en trekkerig. Zeven van de twaalf testers beoordelen de effecten op de handhuid dan ook als plezierig. Vier bespeurden geen effect ten opzichte van de zeep die ze gebruikten en één tester vond het effect van Dreumex Sensitive op zijn handhuid hinderlijk.
Zijn je handen schoon na het wassen met de zeep? Hoe voelt de huid van je handen na het wassen? (meerdere antwoorden mogelijk)
Eigen zeep Dreumex Sensitive Eigen zeep Dreumex Sensitive
Zeer schoon 0 1 Prettig 2 4
Schoon 8 6 Zacht 1 7
Neutraal 3 1 Glad 3 3
Niet schoon 1 4 Ruw 6 0
Welke zeep gebruik je? (voor de testperiode) Droog 10 2
Berner 1 Trekkerig 4 0
Dreumex Special 3 Pijnlijk 0 0
Dreumex Geel 2 Neutraal 0 1
Exclusiva 1 Minder uitgedroogd 0 1
Lucos Strong 1 Hoe beoordeel je het effect dat Dreumex Sensitive heeft op de huid van je handen?
Solopol 1 Zeer plezierig 1
Swarfega 2 Plezierig 6
Wherle’s Carcosmetics 1 Geen effect 4
Hoe voelt de zeep tijdens het wassen? Hinderlijk 1
Eigen zeep Dreumex Sensitive Zeer hinderlijk 0
Heel prettig 0 3
Prettig 5 7
Neutraal 7 1
Onaangenaam 0 1
Heel onaangenaam 0 0

Minder droge handen

Van de zeven mannen die klaagden over kloven en droge handen zijn er twee (Jeroen leeuw en Nayaert Brecht) die geen verbetering hebben gemerkt. Jeroen Leeuw klaagt bovendien over de waskracht: “Die is minder, waardoor ik mijn handen twee keer moet wassen. En na het wassen zit er een rare geur aan mijn handen.”

Twee van de zeven merken een lichte verbetering. Bij Jonathan werkt Dreumex Sensitive iets beter: “Mijn handen zijn iets minder droog en voelen zachter aan.” Hij gebruikte Dreumex Geel en dat schrobt en schuurt meer: “Daarmee krijg je echt vuile handen sneller schoon, maar dat droogt ook eerder uit. Dreumex Sensitive heeft duidelijk een verzorgende werking. Het voelt of je je handen wast met siliconengel.” Ook Janaart Duyst bespeurt een lichte verbetering: “Mijn huid is beter, maar ik heb nog wel last van kloven.”

Een zachtere huid

De andere drie zijn enthousiast over Dreumex Sensitive. “De huid is zachter geworden en mijn handen lijken minder ruw”, zegt Edwin van der Gracht. Peter van der Linden heeft minder schrale plekken, hoewel ook hij vindt dat de waskracht minder is. En Ad Mies vindt het product erg prettig aanvoelen. Hij ervaart minder uitdroging na het wassen.

Peter Verwijmeren merkt geen verlichting van zijn jeuk en irritatie en hij vindt Dreumex Sensitive bovendien onaangenaam ruiken. Bas Arnoud de Cavalon merkt wel verbetering: “De uitslag is minder.”

“Dreumex Sensitive duidelijk een straatlengte beter bij werkzaamheden met thinner”

Ten slotte Rikus Rijnberg, de enige zonder handhuidklachten. Achteraf blijkt hij die eigenlijk wel te hebben: Ik had een periode met veel plamuur en spuitwerk. Bij dat werk komen je handen toch in aanraking met thinner. Dat droogt de huid erg uit, waardoor het vuil diep in je huid dringt, zodat die niet meer schoon wordt. Daarom gebruik ik Ambachtscreme. Normaal is na een paar dagen van dit soort werk mijn huid net zo ruw als schuurpapier en bijna niet meer goed schoon te krijgen. Op dat gebied is de Dreumex Sensitive duidelijk een straatlengte beter.”

Het advies van Dreumex

Toine Duffhues, marketing manager van Dreumex, geeft graag een reactie op dit Test-het-zelfartikel: “Dreumex heeft de Sensitive speciaal ontwikkeld voor gebruikers met een gevoelige huis naar aanleiding van een marktonderzoek dat heeft aangetoond dat 30% van de autotechnici last heeft van huideczeem. Ook de hoge respons op de test laat zien dat het probleem erg leeft.”
“In de uitslag van de test onder twaalf autotechnici zijn de positieve effecten zelfs na een relatief korte testperiode al goed merkbaar.

Beschermende crème

Het advies van Dreumex, ten aanzien van de reinigingskracht die sommige als minder krachtig ervaarden, is om een beschermende crème voorafgaand aan het werk te gebruiken. Een dergelijke crème zal ervoor zorgen dat de huid minder beschadigt en vuil minder diep in de huid dringt, waardoor het vuil gemakkelijker af te wassen is en de handen met zwaardere vervuiling geheel schoon worden na het wassen.”

Hydraterende crème

“Daarnaast adviseert Dreumex om na het werk een hydraterende crème te gebruiken om de huid sneller te laten herstellen en in optimale conditie te brengen en te houden.”
Duffhues besluit: “We bedanken alle testdeelnemers voor de waardevolle feedback die zijn gegeven hebben. Die gaan we meenemen in toekomstige productoptimalisatie.”

Reageer op dit artikel