artikel

Praktische handleidingen voor de- en montage van VAG-pompverstuivers

Werkplaats & Onderhoud

Praktische handleidingen voor de- en montage van VAG-pompverstuivers

mijngrossier.nl levert via AutoTools montagehandleidingen om pompverstuivers van VAG-dieselmotoren te de- en monteren. Er zijn uitgebreide werkplaatsinstructies beschikbaar voor alle 510 autotypen met een VAG-dieselmotor.

De VAG‑groep (Audi, Seat, Skoda en Volkswagen) heeft tussen 1998 en 2012 veel dieselmotoren met pompverstuivers uitgerust. VAG is in verband met de emissie‑eisen (Euro 5) overgestapt van direct ingespoten dieseltechniek naar de common rail‑verstuivertechniek. In de dagelijkse praktijk staan er echter nog heel wat diesels met pompverstuivers op de brug. Om vraagtekens bij autotechnici weg te halen, biedt mijngrossier.nl via AutoTools nu praktische montagehandleidingen.

Instructies voor 510 VAG-typen

Een pompverstuiver heeft een gecombineerde elektrische en mechanische bediening. Doordat de drukopbouw mechanisch plaatsvindt, is de constructie complexer dan bij een common rail‑verstuiver, waar een hogedrukpomp voor de drukopbouw zorgt. Voor de- en montage van pompverstuivers volgens OE‑specificaties zijn daarom uitgebreide werkplaatsinstructies nodig, die AutoTools voor alle 510 autotypen met een VAG‑dieselmotor beschikbaar stelt. Het gaat in Nederland om meer dan een half miljoen geregistreerde kentekens.

Wat staat er in die instructies?

In de werkplaatsinstructies staat hoe het in‑ en uitbouwen van de verstuiver in zijn werk gaat, hoe je de juiste positie van de verstuiver in de cilinderkop afstelt, hoe de- en montage‑ en afstelprocedure van de sleeptuimelaar(as) in zijn werk gaat en welk speciaalgereedschap (met OE‑nummers) nodig is. De instructies, met duidelijke afbeeldingen, wijzen op het belang van nieuwe afdichtingsringen (O‑ringen) bij het terugplaatsen van de (oude) verstuiver.

EasyDiesel-training

Met EasyDiesel van mijngrossier.nl krijgt het autobedrijf meer kennis over dieseldiagnose en reparaties en ontvangt het predicaat Qualified Diesel Specialist. Tijdens de driedaagse dieseltraining door GMTO wordt ook het monteren en afstellen van VAG-pompverstuivers behandeld. Eerder dit jaar voegde AutoTools TPMS‑handleidingen toe met aanvullende informatie, meer standaard EOBD‑foutcodes en werd de database uitgebreid met roetfilterinformatie op kentekenniveau.

Reageer op dit artikel