artikel

Revive: snel en effectief turbo reinigen

Werkplaats & Onderhoud

Revive: snel en effectief turbo reinigen

Kun je vervuilde turbo’s reinigen zonder demontage? “Zeker wel”, zegt Erik Streurman van DiagnosES. Hij levert de Revive Turbo Cleaner, een reinigingsvloeistof op waterbasis. Even de vloeistof vernevelen met een plantenspuit en je bent klaar. Is het werkelijk zo simpel?

Veel roetproblemen zijn met reinigingsproducten die aan de brandstof worden toegevoegd op te lossen. Maar voor een turbo zijn brandstoftoevoegers geen oplossing. Verhoogde roetuitstoot leidt tot het plakken en vastroeten van de nozzlevanen en het verstelmechanisme van de turbo. Dat is volgens Forté, Wynn’s en Innotec prima met turbo-cleaners op te lossen. Volgens Erik Streurman (ex‑Rijpma Equipment) van DiagnosES kan het nog makkelijker met Revive Turbo Cleaner. Deze reinigingsvloeistof op waterbasis (niet giftig en niet‑ontvlambaar) wordt in het inlaatsysteem gespoten terwijl de motor loopt. Revive omsluit de opeengehoopte afzettingen en breekt de oppervlaktelaag weg en lost zodoende turboproblemen op, die bijvoorbeeld veroorzaakt worden door klevende vleugels van de variabele nozzle-technologie.

Hoe werkt het?

Spuit drie doses van 250 ml Revive-vloeistof in de inlaat door de inlaatbuis los te halen na de luchtmassameter. Begin met een koude motor (anders verdampt Revive te snel) en spuit bij 2.200 tpm gedurende één minuut 250 ml in. Laat de motor draaien en spuit opnieuw 250 ml in, dit keer bij 1.800 tpm. Zet dan de motor drie à vier minuten stil en herstart voor de derde dosis bij 2.000 tpm. Maak vervolgens een stevige proefrit van twintig minuten. Dit zes minuten Britse Youtube-filmpje legt het uit. Streurman adviseert de reiniging vóór een onderhoudsbeurt te doen, zodat de auto daarna gecontroleerd kan worden, eventuele foutcodes gewist worden en de olie wordt ververst.

Ook preventief te gebruiken

Streurman claimt dat het motorreinigingsproces volledig veilig is, want door de drie reinigingsdoses worden de koolstoflaagjes geleidelijk verwijderd. De zeer kleine kooldeeltjes worden vervolgens veilig afgevoerd door het uitlaatsysteem, door katalysator en filters. Streurman heeft inmiddels bij garagebedrijven enkele tests uitgevoerd, die zeer goed uitpakten. Revive is ook preventief te gebruiken (250 ml per servicebeurt) omdat het de opbouw van koolstofafzetting voorkomt. DiagnosES is de leverancier van Revive.

Reageer op dit artikel