artikel

Een Thule-trekhaak inleren op afstand dankzij Jifeline

Werkplaats & Onderhoud

Een Thule-trekhaak inleren op afstand dankzij Jifeline

Nederland staat bekend als trekhakenland, volop worden caravans en andere aanhangers gebruikt. Toch is het voor garagebedrijven geen dagelijks werk een trekhaak te plaatsen. Hoe moet dat met moderne auto-elektronica, die niet zomaar een trekhaak accepteert? Een exclusief contract tussen Thule en Jifeline maakt het makkelijk.

Voor een juiste montage van de trekhaak startte Thule in 2012 zijn keten van Thule Towing Partners. Honderd autobedrijven zijn speciaal getraind om voor auto-eigenaren of collegagarages vakkundig trekhaken te monteren.

Bij moderne auto’s hoort daar een kabelset bij die aan het autotype is aangepast. Alleen dan raakt het CAN-systeem niet van slag door elektrische aansluitingen die het niet herkent. En dan hebben we het nog niet over aanhangerstabilisatie, als uitbreiding op ESP steeds vaker mogelijk.

Programmeren op afstand

Helaas ben je er nog niet met de juiste kabelset. Bij het CAN-systeem moet alles ook op de juiste wijze aangemeld worden. Daarom sloot Thule een contract met Jifeline. Om te voorkomen dat de autotechnicus zelf moet puzzelen hoe hij het aan de auto-elektronica moet vertellen.
Uiterst handig is dat die klus niet alleen uit handen wordt genomen door experts, maar dat het ook nog op afstand kan gebeuren. Terwijl de autotechnicus ondertussen pauze houdt, of een andere klus oppakt.

Automatisch programmeren

Jifeline levert twee stekkers. Eentje gaat in de OBD-aansluiting, de andere in een tablet of smartphone. Automatisch maken de twee stekkers draadloos contact, en opent op tablet of mobiel het bijbehorend programma.

Vervolgens wordt ook automatisch contact gemaakt met Jifeline, waar een expert de programmering van de trekhaakkabelset gaat verzorgen. Is er daarna toch nog een foutmelding, dan kan Jifeline ook daarvoor de oplossing bieden.

Multifunctioneel Jifeline-apparaat

Overigens kan er meer met de ‘dongles’ van Jifeline. Want ook andere circuits in het CAN-systeem kunnen uitgelezen worden, of op afstand geprogrammeerd. Zo kan Jifeline helpen met diagnose stellen als de autotechnicus er niet uitkomt, of niet over de juiste tester beschikt om alle foutmeldingen te zien. Inleren van injectoren en andere componenten is ook mogelijk.

De apparaatjes van Jifeline zijn te koop, daarna is er geen abonnement. Er wordt afgerekend met een ticketsysteem per gebruikte dienst. Helder en duidelijk, zonder doorlopende of verborgen kosten als de apparaatjes niet in gebruik zijn.

Mooie primeur op Automechanika

In eerste instantie gaan een aantal Thule Towing Partners werken met het Jifeline-systeem om ervaring op te doen. Volgend jaar volgt een brede uitrol.
Jifeline is een samenwerking van Car Lock Systems en 2ndBit. Aha, die laatsten waren toch de diagnose-experts die ook cursussen geven in pass-thru updaten van de auto-elektronica? Zoals bijvoorbeeld te zien was op AMT Live?

Klopt, en de in 2012 gestarte samenwerking met Car Lock Systems gaat nog een heel handige applicatie opleveren. Daarover lees je alles in AMT 9, beloven we alvast.
Nog geen abonnee? Kijk hier voor de huidige aanbiedingen.

Reageer op dit artikel