artikel

AMT Diagnose Boot Camp: wat kun je verwachten?

Werkplaats & Onderhoud

AMT Diagnose Boot Camp: wat kun je verwachten?

Van 27 tot en met 29 juni organiseert AMT de tweede editie van AMT Diagnose Boot Camp, een uniek evenement voor autotechnici. Wat ga je leren? We vertellen natuurlijk niet teveel. Het is tenslotte tijdens het Diagnose Boot Camp aan jou en jouw team om de storing(en) op te lossen.

Met een kleine groep gelijkgestemden ga je een weekend lang sparren over storingsdiagnoses, scopebeelden en diagnose-apparatuur. Dat doe je in praktische workshops met uiteenlopende onderwerpen.

Zelf aan de slag

De verschillende workshops worden verzorgd door de trainers van diverse fabrikanten en leveranciers. Zij dagen je uit de storingen op te lossen. Wat kun je verwachten?

Primeur van Hella

Van hoofdsponsor Hella Gutman zijn Robin Koelman en Stefan Klooster de trainers. Hoe stel je diagnose aan innovatieve matrixverlichting? Met het afstelbord een primeur in Nederland. Voor de training ‘Meten is weten’ schakelt Hella AMT-Kennispartner Anton van der Linden in.

Sleutelen aan veiligheid

Erwin van Dooren ‘ademt’ airbags, directeur van de Airbagbank. Dagelijks komen in zijn bedrijf vragen op de helpdesk binnen. Erwin merkt dat er nog veel onbekendheid is over het diagnose stellen aan airbagsystemen.
Het airbagsysteem steekt op het oog simpel in elkaar, maar toch kunnen pittige storingen de diagnose lastig maken. Hoe pak je die aan?

TPMS-praktijk

Trainer Pedro Roodenburg, bekend van onder meer Autodidact BV, verzorgt voor Snap-on een workshop over TPMS. Er zijn wel 240 verschillende typen TPMS-sensoren op de markt. Hoe hou je die uit elkaar, hoe leer je ze in en hoe programmeer je de ventielinstellingen naar nieuwe sensoren? Leer in deze praktische workshop diagnose stellen aan een TPMS-systeem dat per november op elke nieuwe auto verplicht is. Leer daarnaast het juist inleren en inregelen van TPMS-sensoren. Ook belangrijke tips en tricks ontbreken niet.

Leer programmeren

Actia is de volgende diagnose-equipmentleverancier die zich heeft verbonden aan AMT Diagnose Boot Camp. In de workshop ‘Programmeren’ duik je dieper het diagnosewerk in. Erik Botman is trainer geweest bij Innovam en Citroën en is door Actia ingeschakeld als begeleider van deze workshop. Hij neemt je mee in de wereld van stuurapparaten. Je kunt als universeel garagebedrijf natuurlijk simpel een BSI bij de dealer bestellen op chassisnummer, maar wat als de auto achteraf een trekhaak heeft gekregen? Dan moet je toch nog iets coderen. Je kunt het ook zelf aanpakken en een lege BSI programmeren.

Informatiemarkt

Net als vorig jaar is de informatiemarkt weer onderdeel van het programma. Hier kun je niet alleen informatie verkrijgen over de apparatuur, maar deze ook uitproberen. Hella Gutmann en Easydiesel verzorgen samen met Snap-on, Actia, GMTO, Midtronics, Airbagbank, Innovam, Texa en DiagnosES de informatiemarkt en workshops.

Dieselstoringen

Hoofdsponsor Easydiesel verzorgt net als Hella een workshop en een training. René Schouten, trainer bij GMTO, is door Easydiesel ingeschakeld voor een praktische workshop over storingzoeken aan een common rail-systeem. Hoe sluit je componenten uit als oorzaak van een storing en waar meet je welke signalen? Je gaat natuurlijk zelf met een scope aan de slag om een storing op te lossen. Zowel op een geprepareerd componentenbord als in een auto.
De training van Easydiesel wordt verzorgd door John Philips, eveneens trainer bij GMTO. John neemt je mee in de ontwikkelingen van het moderne dieselsysteem. Welke systemen zijn er? Welke componenten zijn erbij betrokken en wat zijn de verschillen? Natuurlijk geeft hij ook handige tips & tricks.

Hybridetechniek

Met het flink toegenomen aantal hybride’s neemt ook het werken aan hoogspanning in de werkplaats toe. Hoe pak je dat aan? Opleider Innovam stuurt zijn beste trainers naar AMT Diagnose Boot Camp voor de workshop ‘Diagnose stellen aan een hybridevoertuig’. Gilbert Nouwens is trainer voor onder meer Mitsubishi en specialist in hybridetrainingen. Dat laatste geldt ook voor Steffen Elgersma, die onder meer trainer is voor Ford. Samen nemen ze jou en jouw groep mee in het achterhalen van een storing bij een hybride auto. Reken er maar op dat dit geen gemakkelijke storing zal zijn. Menig dealertechnicus heeft zich er al in vergist.

Datanetwerken

GMTO verzorgt niet alleen de workshops voor Easydiesel, maar is zelf ook als partner aangesloten bij AMT Diagnose Boot Camp. Joan Schilder, trainer en directeur van GMTO begeleidt de workshop ‘Datanetwerken’. Moderne auto’s zitten er vol mee en dat kan complexe storingen veroorzaken. In deze workshop leer je niet alleen hoe de code op een CAN-bus netwerk in elkaar steekt, maar ook dat zogenoemde ‘arbitrage’ een grote rol speelt. En natuurlijk ga je zelf weer aan de slag om een storing op te lossen.

Stappenplan

“Een diagnoseapparaat is een handig stuk gereedschap, maar het helpt je niet altijd”, zegt Ferry van den Boom van Texa. In deze workshop leer je van DAF technisch trainer Terence Oteman juist diagnose stellen. Pak je meteen het diagnoseapparaat, of ga je eerst enkele metingen doen en schema’s raadplegen?

Juiste meting

Meten is weten. Het is een bekend gezegde. Hella schakelt AMT-Kennispartner en eigenaar van Al Autodiagnose Anton van der Linden in voor een praktische training. Bij een auto werken alle comfortfuncties op één na. Welke dat is vertellen we natuurlijk nog niet, maar hoe pak je zo’n storing aan? Ga je signalen meten, waar meet je die dan en hoe lees je het schema?

Moderne accutechniek

EN, DIN, CCA, SAU, IEC. Zomaar enkele afkortingen? Nee, ze hebben allemaal te maken met accu’s. Boot Camp-partner Midtronics geeft je tijdens de workshop ‘Moderne accutechniek’ meer inzicht in accudiagnose. Zeker nu steeds meer auto’s met een start-stopsysteem zijn uitgerust, zijn EFB-accu’s in opkomst. Wat betekent dat in de praktijk en waar moet je op letten?

Cerficaat van deelname

Het AMT Diagnose Boot Camp bestaat niet alleen maar uit workshops. Er is ook ruimte om te sparren met collega-technici en om ervaringen uit te wisselen. En net als vorig jaar is er weer een fun-activiteit op de zaterdagavond. Dit keer een spectaculaire, maar dat blijft nog een verrassing tot zaterdagmiddag. Zondagmiddag ga je sowieso naar huis met een hoop kennis en een certificaat van deelname. En misschien win je wel de trofee die alle leden van het winnende team in ontvangst mogen nemen. Tot 27 juni!

Schrijf je in! Een gedetailleerd programma inclusief tijden vind je op www.amtbootcamp.nl. Daar vind je ook meer informatie over de locatie en de deelnemende partners. Inschrijven doe je hier.

Reageer op dit artikel