artikel

Raadsel rond olieverversingsinterval (2008-12)

Werkplaats & Onderhoud

Raadsel rond olieverversingsinterval (2008-12)

Ik heb twee identieke Renault’s Megane Grand Tour 1.9 DCI. Kentekens 33-ZS-FH en 47-XG-VH. Beide auto’s zijn geïmporteerd uit een ander land. Ze hebben elk een roetfilter, voldoen aan de Euro 4-norm en hebben identieke motoren.
Waarom wordt voor de ene auto een verversingstermijn voor de motorolie aangegeven van 15.000 km en voor de andere 30.000 km? Deze intervallen worden aangegeven door de fabriek en via de service-intervalindicatie in de auto’s.

Dankzij de welwillende medewerking van de importeur is het raadsel snel opgelost. Uit de chassisnummers blijkt dat er sprake is van een leeftijdsverschil tussen de auto’s. De ene auto (dus ook de motor) is eind 2006 geproduceerd en heeft een vast onderhoudsinterval van 15.000 km. De tweede auto is van eind 2007 en heeft een variabel onderhoudsinterval met een maximale olieverversingstermijn van 30.000 km. Wanneer er precies ververst moet worden, wordt door het motormanagement berekend. Onder gunstige omstandigheden kan de olie dus langer mee dan 15.000 km.

Reageer op dit artikel