artikel

Distributie ontregeld (2004-10)

Werkplaats & Onderhoud

Hoe is het te verklaren dat als men de bout van de krukaspoelie losdraait bij een Ford Mondeo 1.8 benzine, bouwjaar 2002, daarmee de borging van het krukastandwiel (ketting) komt te vervallen? Bij het ronddraaien van de krukas blijft het tandwiel (stil)staan. De afstelling van de distributie wordt zodoende ontregeld. Met alle gevolgen van dien als men hier niet op bedacht is (in mijn geval acht kleppen stuk).
Het blijkt dat je de bout daarna ook onmiddellijk moet vervangen. Al met al een vreemde constructie. Waarom wordt er bijvoorbeeld geen spiebaan toegepast?

Dat is geen prettige ervaring! De importeur was zo vriendelijk ons de volledige montageprocedure voor de distributie te sturen. Daaruit valt op te maken dat u gelijk heeft, er wordt geen spie gebruikt om het krukastandwiel te positioneren. Kennelijk is de klemkracht van de centrale poeliebout groot genoeg om verdraaien in bedrijf te voorkomen. Dat deze bout na gebruik moet worden vervangen, komt doordat het om een bout gaat die bij het aanzetten plastisch vervormt. De bout rekt dus niet alleen elastisch, maar ook plastisch.

Het weglaten van de spie heeft meerdere redenen. De kruktap is sterker omdat de spiebaan ontbreekt, hetzelfde geldt voor het tandwiel. De fabricagekosten zijn lager en de nauwkeurigheid lijdt er niet onder als de juiste procedure wordt gevolgd. Bij een reparatie is het echter oppassen geblazen, dat is wel duidelijk.

Nu we het toch over de borging tegen verdraaiing van poelies en tandwielen hebben: bij GM Vortec-motoren wordt een bijzondere methode gebruikt. Een dunne kunststof folie wordt voorzien van diamantjes van ongeveer 10 mm. De kunststof folie wordt op een ring van bijvoorbeeld 0,1 mm dik staal aangebracht. De diamantjes drukken in de beide oppervlakken die aangeklemd worden. Het zal duidelijk zijn dat de verbinding heel wat steviger is dan wanneer de oppervlakken zo maar op elkaar worden geklemd. De importeur kon niet vertellen of deze Ekagrip-ringen ook bij Ford worden toegepast. Wees bedacht op deze moderne borgingsmethode.

Reageer op dit artikel