artikel

Remmen ontluchten (2002-02)

Werkplaats & Onderhoud

Volgens de ‘vraagbaak’ van mijn Opel Vectra 1.7TD van 1996, dus een B-Vectra met standaard ABS en schijfremmen rondom, mag je de remmen alleen ontluchten met een ontluchtingsapparaat. Waarom kan er niet gewoon ouderwets met het rempedaal ontlucht worden? Als je het rempedaal niet helemaal tot onderin trapt en begint bij de langste remleiding is dit toch niet slechter dan met een ontluchtingsapparaat? Of heeft het te maken met de ABS installatie?
Trouwens nu we het toch over remmen hebben vind ik het opvallend dat bepaalde uitvoeringen van Opel in ons land nog trommelremmen achter hebben en in Duitsland schijfremmen. Gaat Opel voor Nederland de remsystemen stiekem versimpelen? Dat is toch eigenlijk een schande.

Volgens de technische dienst van Opel Nederland luiden de antwoorden op uw vragen kort en bondig: Alle Opels behoren volgens een bepaalde procedure te worden ontlucht, daarbij wordt gebruik gemaakt van een ontluchtingsapparaat.

In Duitsland volgt uit de wettelijke eisen dat er achter schijfremmen horen te zitten, in Nederland hoeft dat niet.

Enig commentaar is wel op zijn plaats. Technisch gezien is er geen reden opgegeven waarom er niet ouderwets, dus met de voet, kan worden ontlucht. De Opel-manier is gewoon makkelijk, want één man/vrouw kan het werk doen.

Er zijn (nog) enkele fabrikanten die vanwege de kostprijs, denk ook aan de handrembediening bij schijfremmen, bij de minder snelle auto’s trommelremmen achter monteren. In de meeste omstandigheden gaat dat prima, zelfs met ABS, maar het is technisch gezien niet de fijnste oplossing.

Reageer op dit artikel