artikel

Nieuwe banden voor of achter monteren? (1999-11)

Werkplaats & Onderhoud

Als de voorbanden van een auto versleten zijn en de achterbanden nog ongeveer 4 mm profiel hebben, is het dan beter om op de voorwielen nieuwe banden te monteren en de achterste te laten zitten ? Of is het beter om de nieuwe banden achter te monteren en de oorspronkelijke achterbanden voor te monteren? In de door mij bedoelde situatie betreft het een auto met de motor voorin en voorwielaandrijving. Ik vind het overigens ook interessant om te weten hoe dat bij andere aandrijfconcepten zou moeten met het oog op veiligheid en wegligging.

Aan deze kwestie is een zuiver technisch aspect en een zeer persoonlijk aspect verbonden. Laten we met het eerste beginnen. De achteras moet tijdens het rijden stabiliteit verlenen aan de auto. De voorwielen gebruiken we om correcties aan te brengen in de rijrichting. Dat is ook de reden waarom met uitlijnen aan de achterzijde moet worden begonnen. Als de achterwielen juist sporen, dus volgens specificaties zijn afgesteld, kunnen we ervan uitgaan dat de geometrische rijlijn in overeenstemming is met de hartlijn van de auto. De rijlijn is de exacte richting waarin de achterwielen rollen. De voorwielen zullen zich richten naar deze rijlijn. Om de achterzijde van de auto in optimale conditie te brengen, is het verstandig daar ook de beste banden, dus die met het meeste profiel, te monteren. Het maakt in dit geval niet uit of het een auto met voorwiel- of achterwielaandrijving betreft, hoewel een auto met de motor voorin en achterwiel aandrijving iets gevoeliger reageert. In uw voorbeeld is 4 mm profiel toch al een beetje griezelig in de omstandigheid dat aquaplaning zou kunnen optreden. Dat is de reden dat sommigen er de voorkeur aan geven om de banden met het meeste profiel aan de voorzijde te monteren. Technisch is het minder juist, maar een voor het gevoel betrouwbaar rijgedrag is toch ook belangrijk. Qua wegligging zal het bij normaal gebruik praktisch niet merkbaar zijn waar de banden met het meeste profiel zijn gemonteerd.

Reageer op dit artikel