video

Video: Land Rovers unieke blik op de weg

Techniek

Het ligt voor de hand dat bij Land Rover na de succesvolle kleine Evoque en de indrukwekkende nieuwe Range Rover als volgende een nieuwe Discovery moet komen. Met de Discovery Vision Concept liet het merk op de autoshow van New York zien in welke richting men denkt. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook in nieuwe technieken, zoals de ‘doorzichtige motorkap’. Hoe ziet dat er uit en hoe werkt het? Bekijk de video!

Video: Land Rovers unieke blik op de weg

Het gaat bij de technieken in dit studiemodel vooral om waarneming die waardevol is bij terreinrijden. Zoals een scanner voor het vooruitliggend terrein en eventuele obstakels daarin, of voor de waterdiepte in een volgelopen kuil. Maar uiteindelijk gaat het erom wat voor weg of pad direct voor de wielen ligt, en daar helpt de doorzichtige motorkap, in combinatie met een head-up display.

Groothoekcamera’s

Dat display zal de hele breedte van de voorruit moeten beslaan, en ook dienen voor weergave van andere informatie. Helemaal in de trend, om informatie direct in het zicht tegen de voorruit te projecteren. Het tweede element van de doorzichtige motorkap zijn groothoekcamera’s onderaan het front van de auto. Zij kijken naar de grond, tot aan de voorwielen. Dat beeld gaat naar het head-up display, met daarbij ingemonteerd een weergave van de voorwielen. Er is denkelijk een koppeling naar de stuurwielsensor, zodat in het beeld zichtbaar wordt in welke richting die wielen wijzen.

Hulp bij terreinrijden

Verder wordt het beeld van het display zo opgebouwd dat het net lijkt of je door de motorkap en motor heen kijkt. Erg handig voor terreinrijden. In los zand voel je niet goed in welke stand de voorwielen staan, op een bospad wil je graag zien of je net langs stenen, wortels en kuilen rijdt of er vol overheen. En natuurlijk kunnen de waarnemingen gebruikt worden door automatische hulpsystemen die de argelozen veilig en vlot offroad laat rijden zonder dat ze echt kaas gegeten hebben van terreinrijtechniek. Als er maar geen modder op de camera’s komt, tenminste. Bekijk het systeem in actie in de video.

Video

Reageer op dit artikel