nieuws

Blackberry integreert Android-apps veilig in de auto

Techniek 957

Blackberry presenteert vandaag een digitale cockpitoplossing waarmee autofabrikanten een veiligere en betrouwbaardere ervaring kunnen bieden. Het QNX-platform maakt mogelijk dat autofabrikanten vanuit een Electronic Control Unit (ECU) een digitaal instrumenten- en infotainmentsysteem leveren met de nieuwste Android-apps.

Blackberry integreert Android-apps veilig in de auto

Hiermee combineert Blackberry de gecertificeerde QNX Hypervisor voor veiligheid met het instrument Cluster, het CAR-platform voor infotainment en een Android-implementatie. Dit zou naar eigen zeggen de doorloopsnelheid van projectontwikkelingen bij autofabrikanten verbeteren en tegelijkertijd de bijbehorende risico’s en kosten terugdringen.

Platform-isolatie

De Hypervisor maakt het mogelijk verschillende virtuele servers te beheren en zorgt ervoor dat de QNX- en andere systemen elkaar niet storen. Dit isoleren van systemen is belangrijk: een gehackte of gecrashte app mag immers niet van invloed zijn op rijfuncties en veiligheidssystemen.

“Terwijl de ECU’s in een auto steeds verder door ontwikkelen, zoeken autofabrikanten naar veilige, betrouwbare en flexibele oplossingen die veiligheid garanderen”, aldus John Wall, senior vicepresident en Co-Head van BlackBerry Technology Solutions bij BlackBerry. “Na twee jaar van testen en verbeteren hebben we de eerste veiligheid-gecertificeerde digitale cockpit gebouwd die veilig gebruik van Android-apps in de auto mogelijk maakt. Aangezien consumenten veiligheid en gegevensbescherming steeds vaker overwegen bij de keuze van een voertuig, bieden wij een onderscheidende factor aan autofabrikanten.”

Samenwerking

Voor deze digitale cockpit werkt Blackberry samen met Tata Elxsi. Zij bieden maatwerk en ondersteuning voor Android en maken het binnen het QNX-platform mogelijk om tijdens de gehele levensduur van de auto Android-updates krijgt en aangepast kan worden waar mogelijk. De eerste versie van het QNX-platform wordt gedemonstreerd in een Karma Revero conceptauto tijdens de CES 2019 in Las Vegas.

 

 

 

Hier alvast een teaser video van wat je kunt verwachten op CES 2019:

Reageer op dit artikel