nieuws

Video: Hightech Audi-motorenfabriek, én: Wat voor motoren kom je tegen in elektrische auto’s?

Techniek 3916

Feestje op de laatste dag van juli. In een splinternieuw deel van zijn motorenfabriek in het Hongaarse Gyor start Audi met de productie van elektromotoren. Voorlopig nog bescheiden, met 400 stuks per dag, maar wel met hypermoderne robots en Driverless Transport Systems. Bekijk de video! Oh, en ken je trouwens het verschil tussen de elektromotoren van de Prius, de Zoë en de e-tron? AMT legt het uit.

Video: Hightech Audi-motorenfabriek, én: Wat voor motoren kom je tegen in elektrische auto’s?
Mens, machine, robot en zelfrijdend karretje werken in Audi’s splinternieuwe motorenfabriek samen aan de elektroaandrijving van de e-tron.

Eerst even naar Hongarije. De fabriek voor de productie van elektrische motoren heeft een oppervlak van 8.500 m2. Veel? Mwah, ongeveer één voetbalveld. De productiecapaciteit is ongeveer vierhonderd elektromotoren per dag. Even voor de goede orde, dat is goed voor 200 auto’s, want: “In goede quattro-traditie zijn bij de e-tron zowel de voor- als de achteras aangedreven.”

Feest in Hongarije, Audi opent zijn nieuwe hightech fabriek(je) voor elektromotoren.

In de groei

Maar: “Dat aantal van 400 kan geleidelijk omhoog”, zegt Audi. En er komen mensen bij. Op dit moment werken er ongeveer honderd mensen in de nieuwe fabriek, maar tegen het einde van het jaar belooft Audi dat het er al 130 zijn. De medewerkers gaan dan ook in drie ploegen werken, nu is er nog maar één.

Groot, groter, grootst

Al met al is de elektromotorenfabriek daarmee een heel klein postzegeltje op het gigantische fabrieksterrein van Audi in Gyor. Ter vergelijking, vorig jaar produceerden de ruim 6.000 medewerkers in de Hongaarse Audi motorenfabriek daar bijna 2 miljoen verbrandingsmotoren (zes benzine- en drie dieselvarianten). Die motoren gingen naar niet minder dan 32 verschillende productiefabriek van de Volkswagen-fabriek. Eén daarvan bevindt zich op hetzelfde fabrieksterrein. In Gyor bouwde Audi vorig jaar ook ruim 105.000 auto’s. In totaal werken er meer dan 12.000 mensen op het terrein.

Alles in perspectief. Audi’s motorenfabriek in Gyor beslaat een gigantisch terrein. Ergens op dat enorme terrein bevindt zich de nieuwe elektromotorenfabriek. Die beslaat ongeveer één voetbalveld. Het parkeerplaatsje op de voorgrond is ongeveer vier voetbalvelden groot.

Ergens op dat enorme terrein bevindt zich de nieuwe elektromotorenfabriek

Hightech fabriek

Maar goed, wie het kleine niet eert…. En dat is in dit geval best het eren waard. De productieapparatuur, de robots en de stations, in de fabriek hebben vaste posities, maar staan niet aan een lopende band. In plaats daarvan produceren de werknemers de elektromotoren inclusief transmissie volgens een modulaire methode op productie-eilanden. Onbemande zelfrijdende voertuigen transporteren de onderdelen naar de werkstations.

Het wikkelen van de statorspoelen. Volautomatisch natuurlijk.

Hoe dat allemaal in zijn werk gaat? We hebben het op video!

Verstand van motoren

We verlaten Hongarije en gaan naar het product. Als het op verbrandingsmotoren aankomt, hebben we veel kennis als autotechnici. We kennen benzinemotoren en we kennen diesels, direct ingespoten of indirect, met of zonder turbo, met 1, 2, 3, 4, 5, 6 of nog meer cilinders. En dan hebben we het nog niet eens over twee- of viertakt.

Waar staat dat asynchroon voor?

Asynchroon?

Van elektromotoren hebben we minder verstand. Audi produceert asynchrone wisselstroommotoren in zijn Hongaarse fabriek. Waar staat dat asynchroon voor? Wat voor type elektromotoren zijn er nog meer? Waarin onderscheiden die zich van de Audi-motoren en welk type elektromotor komen we tegen in een Toyota Prius, Renault Zoë of in een Tesla? En zo zijn er nog veel meer vragen.

Nou, zo snel gaan ze niet hoor, die zelfsturende transportkarretjes, maar wel volledig autonoom.

Te veel woorden

Alle antwoorden vind je in de Oog voor Techniek in AMT 7/8 (zie hier een ouder voorbeeld van deze rubriek). Oh, en er was zoveel over die elektromotoren te vertellen dat de grote foto vooral een achtergrondfoto werd. Sorry daarvoor. Vrijdag 24 augustus ligt AMT 7/8 op je mat.

Het resultaat: deze asparallelle motor vind je op de vooras van de Audi e-tron.

Reageer op dit artikel