nieuws

Spuitnevel verleden tijd: Audi kleurt binnen de lijntjes

Techniek 1627

‘Overspray-free painting’ oftewel het spuiten van de contrastkleur met robots is de nieuwste uitbreiding in de fabriek van Audi. Hiermee is het mogelijk om in één spuitproces zowel de basis- als de contrastkleur te spuiten. Zonder eerst af te plakken!

Spuitnevel verleden tijd: Audi kleurt binnen de lijntjes
Op de milimeter precies wordt de contrastkleur aangebracht. Dit is mogelijk door een precisie-meetintrument

Sneller, strakker en goedkoper een contrastkleur aanbrengen. Met behulp van een robot gestuurd precisie-instrument meet en spuit de machine tot op de millimeter nauwkeurig. Doordat de lijnen scherp zijn afgetekend, is er geen sprake van spuitnevel.

Deze nieuwe methode bespaart tijd en geld en het milieu gaat er ook wat op vooruit: afplakmateriaal is niet meer nodig én het lakverbruik ligt lager. Deze manier van spuiten biedt kopers van nieuwe Audi’s meer mogelijkheden voor personalisatie van de kleur(en) van de auto.

Op dit moment wordt het nieuwe proces getest in Ingolstadt, Audi wil de precisiespuiter komend jaar al in de serieproductie in gaan zetten.

Reageer op dit artikel