nieuws

Nieuw dieselfilter voor Volkswagen Crafter

Techniek 1805

Vanaf volgend jaar zal filterfabrikant UFI zelf zijn brandstoffilter voor de nieuwste Volkswagen Crafter op de onderdelenmarkt brengen. Hetzelfde filter levert de Italiaanse filterfabrikant aan Volkswagen als origineel onderdeel. Er zijn twee versies van, met of zonder speciale waterafscheider. Waarom is dat?

Nieuw dieselfilter voor Volkswagen Crafter
UFI levert het brandstoffilter met naadloos aluminium huis ook voor eerste montage in de Crafter.

Eerst even praktisch, deze filters dienen voor de Crafter met 2.0 TDI Euro 6 motoren in alle drie leverbare vermogensversies, van 75, 103 of 130 kW.

De variant met waterafscheider bevat een sensor die water in de brandstof detecteert, en een aftap voor het uitgefilterde water.

Afhankelijk van brandstofkwaliteit

Volkswagen Crafter 2017

Volkswagen Crafter 2017

Waarom twee verschillende filters? Dat dient volgens UFI voor uiteenlopende brandstofkwaliteit per  land. Waar de diesel veel verontreiniging of een hoog aandeel biocomponent (tot 30 %) bevat moet het filterpatroon met waterseparatie worden gebruikt.

Dat filter bevat een driefasen reiniging, waarin eerst vocht wordt opgevangen en daarna vuildeeltjes vanaf 4 micrometer grootte. Voor minstens 93 % wordt water weggefilterd, daarnaast 96 % van de vuildeeltjes. Ook het gewone (eenfase) filterpatroon haalt die 96 % deeltjesopvang.

Supergevoelig inspuitsysteem

Terecht wijst UFI erop dat zulke vergaande filtering belangrijk is bij Euro 6 motoren. Steeds hogere inspuitdrukken om motoren schoner en zuiniger te maken betekenen kleinere toleranties in de inspuitventielen. Waaruit volgt dat ze steeds gevoeliger worden voor onzuiverheden in de dieselbrandstof.

Water verstoort de brandstofdosering bij de zeer kleine inspuithoeveelheden met meervoudige injectie. En vuildeeltjes kunnen de extreem kleine gaatjes van de inspuitventielen verstoppen. Of de uiterst nauw passende zuigers en klepjes van het hogedruksysteem beschadigen.

Reageer op dit artikel