nieuws

Veel waterstof op de Shell Eco-marathon in Londen

Techniek 1726

Veel waterstof op de Shell Eco-marathon in Londen
Nederlandse delegatie kiest voornamelijk voor waterstof en elektrisch

Veertien Nederlandse teams nemen het van 25 tot en met 28 mei tijdens de Shell Eco-marathon Europa in Londen met hun zelfontwikkelde, energiezuinige voertuigen op tegen ruim 170 teams uit 27 landen.

Shell Eco-marathon is een van ’s werelds meest uitdagende en grootste studentenwedstrijden op het gebied van innovatie, technologie en duurzaamheid. De internationale studenten gaan de uitdaging aan om een voertuig te ontwerpen dat zo ver mogelijk kan rijden op het equivalent van 1 kWh of 1 liter brandstof. Het huidige record staat op 3.771 km, wat ongeveer gelijk staat aan de afstand van Amsterdam naar Rome en terug.

Waterstof en elektriciteit populair bij Nederlandse teams

De talentvolle scholieren en studenten zoeken de grens van efficiënt rijden op door onder andere te experimenteren met verschillende alternatieve energiedragers. Vijf teams rijden dit jaar elektrisch en vijf teams gebruiken waterstof. Opvallend is dat de jongeren zich met hun innovaties ook hard maken voor het gebruik van alternatieve brandstoffen in de toekomst.

“Efficiëntie, dat is waar het bij Shell Eco-marathon om draait. Door mee te doen leren we nadenken over hoe we de auto van de toekomst zo zuinig mogelijk kunnen maken’, zegt Irmgard van Weeghel, bestuurder en project manager van het Blue Racing Team Windesheim. “Ons voertuig rijdt op waterstof, een energiedrager die voor veel mensen nieuw is. Wij zijn ervan overtuigd dat waterstof in de toekomst een belangrijke rol gaat spelen.”

Ontwikkeling van waterstofoplossingen

“De Nederlandse teams hebben al een enorme prestatie geleverd met de ontwikkeling van een hun innovatieve voertuigen. Het is mooi om de passie van de teams te zien,” zegt Marjan van Loon, President-Directeur Shell Nederland. “Voor Nederland zijn innovatieve technici enorm belangrijk. Wie weet helpen deze studenten en scholieren Nederland straks verder met de ontwikkeling van waterstof- en elektriciteitsoplossingen.”

De Europese editie van Shell Eco-marathon vindt voor de 32ste keer plaats. Net zoals vorig jaar is de wedstrijd een onderdeel van het Make the Future Live evenement, waar bezoekers gedurende vier dagen allerlei innovatieve oplossingen voor de toekomst van energie kunnen ontdekken.

Binnenkort meer

Binnenkort lees je op AMT.nl meer over het Shell Eco-marathon voertuig van de HAN Hydromotive. Houd de website in de gaten en abonneer je op de nieuwsbrief.

Reageer op dit artikel