nieuws

Sjoemelsoftware beboet met 30.000 euro per voertuig

Techniek 817

Sjoemelsoftware beboet met 30.000 euro per voertuig

Autofabrikanten die met ‘sjoemelsoftware’ de daadwerkelijke uitstoot van schadelijke stoffen verbloemen, kunnen in de toekomst boetes tot 30.000 euro per voertuig opgelegd krijgen. De Europese Commissie krijgt de bevoegdheid zelf testen uit te voeren en zo nodig straffen uit te delen.

De EU-ministers verantwoordelijk voor de interne markt gaan maandag akkoord met de sancties tegen sjoemelsoftware, is de verwachting. Duitsland heeft zich tegen het voorstel uitgesproken. Voor de definitieve regelgeving moet nog worden onderhandeld met het Europees Parlement.

Europese Commissie wil einde aan sjoemelsoftware

In september 2015 bleek dat Volkswagen met software de uitstootcijfers manipuleerde. Andere fabrikanten bleken er soortgelijke praktijken op na te houden. De Europese Commissie wil een einde aan dergelijke ‘schokkende’ fraudes.

Alleen Europees toezicht kan een volgende ‘dieselgate’ voorkomen, zegt Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy (D66). “Het moet afgelopen zijn met lidstaten die de andere kant opkijken en autofabrikanten beschermen.”

Reageer op dit artikel