nieuws

Innovation Awards naar NXP, TomTom en Dutch Green Carbon

Techniek 2537

Innovation Awards naar NXP, TomTom en Dutch Green Carbon
De prijswinnaars op het podium verzameld, inclusief op de voorgrond het Solar Team van TUe.

Voor de tweede keer heeft een consortium van automotivebedrijven en organisaties innovatieprijzen uitgereikt. Bij een officieel diner in het Louwman Museum werden in drie categorieën elk drie finalisten belicht, en daarna de winnaar benoemd. Wat vond de jury de meest innovatieve, maar ook veelbelovende inzendingen?

Uit veertig inzendingen was de keuze dus al beperkt tot drie maal drie. Ingedeeld in de categorieën Services, Technology en Challenging Concepts. Met in de eerste twee klassen producten die al gerealiseerd zijn, en in de categorie Challenging Concepts ideeën die in ontwikkeling zijn.

TomTom On Street Parking

De winnende Service is het hulpprogramma dat navigatiedienst TomTom ontwikkelde om te voorspellen wanneer een automobilist een parkeerplaats zoekt in de stad. Blijkt dit uit zijn rijgedrag, dan zoekt TomTom bliksemsnel in de omgeving waar de meeste kans is op een vrije plek en leidt de rijder daarheen.

NXP radarchip

Automotive Innovation AwardAls prijswinnende Technology kwam de kleine radarchip van NXP eruit. Werkelijk een korte-afstandsradarsysteem op een chip van een paar centimeter gebouwd. Goedkoper en makkelijker in te bouwen dan de nu gebruikelijke kastjes. Een mooie aanzet om meer auto’s, ook in lage prijsklassen, te voorzien van veiligheid dienende assistentiesystemen die radarafstandsmeting nodig hebben. En goedkoper in schadereparaties, mogelijk zelfs minder schadegevoelig dan de huidige radars.

Dutch Green Carbon

Het beste Challenging Concept was de recycling van carbon black uit autobanden die Dutch Green Carbon ontwikkelde. Volledig hergebruik van materiaal uit de enorme berg versleten banden in de wereld komt een stap dichterbij. Het carbon black waarmee bandenrubber stevigheid krijgt kan met deze innovatie uit het verkruimelde rubber teruggehaald worden. Om opnieuw in de bandenindustrie te gebruiken, of als kleurstof in andere toepassingen.

Solar Team Eindhoven

Als toegift besloot de jury onder voorzitterschap van Jan-Peter Balkenende een aanmoedigingsprijs toe te voegen voor veelbelovende toekomstvisies, Die prijs ging naar de TU Eindhoven voor hun zonne-gezinswagen Stella.

Reageer op dit artikel