nieuws

Video: Smartphoneglas voor Ford GT

Techniek

Video: Smartphoneglas voor Ford GT
Het hybride glas wordt gebruikt in de Ford GT en is 32% lichter dan traditioneel glas.

De Ford GT debuteert met een nieuw type glas. De Corning Gorilla Glass hybride voorruit is duurzamer, krasbestendiger en 30% lichter dan een normale ruit. Het nieuwe glas zorgt voor een lager brandstofverbruik en betere prestaties. Waaruit bestaat de hybride ruit?

Corning is de fabrikant van Gorilla Glass, dat sinds 2007 voor smartphones en tablets gebruikt wordt. Tegenwoordig is het Gorilla Glass in 4,5 miljard toestellen gebruikt door 40 elektronicafabrikanten. Samen met Ford ontwikkelde de glasfabrikant nu de voorruit en de cover voor het motorcompartiment. Een traditionele voorruit bestaat uit twee lagen glas, met een tussenlaag. Dat ontwerp wordt al bijna een eeuw gebruikt.

Sterker en dunner

Het nieuwe hybride glas bestaat uit drie verschillende lagen: Gorilla Glass aan de binnenkant, een plastic tussenlaag en glas aan de buitenkant. Door de toevoeging van Gorilla Glass zijn de nieuwe ruiten sterker, waardoor ruiten dunner kunnen worden. Het nieuwe glas is 25 tot 50% dunner dan traditionele ruiten en heeft een vergelijkbare sterkte. Traditioneel glas is 4 tot 6 mm dik. Het hybride glas 3 tot 4 mm. Dat scheelt 5,5 kg bij de Ford GT-ruiten.

Lager zwaartepunt

De gewichtsbesparing heeft een positief effect het de acceleratie, het brandstofverbruik en de handling van de auto. De ruiten bevinden zich relatief hoog en verhogen het zwaartepunt. Door lichter glas te gebruiken ga je dat tegen.

Reageer op dit artikel