nieuws

Accupool los, accu opnieuw aanmelden?

Techniek

Accupool los, accu opnieuw aanmelden?
Kun je de polen van een accu met batterijmanagementsysteem loskoppelen zonder de accu daarna weer aan te melden?

Kun je bij een auto met een ‘intelligente accupool’ de accu verwijderen en weer aanbrengen (ivm een reparatie) zonder dat je deze zelfde accu weer moet aanmelden? Niet alle universele autobedrijven beschikken over alle aanmeldingsmogelijkheden.

Voor het officiële antwoord leggen we de vraag voor aan Johnson Controls, de fabrikant van Varta-accu’s: “Als het Battery Management System (BMS) een andere batterijspanning waarneemt, zonder dat het systeem stroom in of uit de batterij heeft zien gaan, keurt het systeem in veel gevallen de batterij af. Die dient dan opnieuw aangemeld te worden. Hetzelfde geldt als er starthulp wordt gegeven die niet door het BMS herkend wordt. Dus in de meeste gevallen moet na het verwijderen van de klemmen een aanmelding van de batterij uitgevoerd worden met behulp van diagnose-apparatuur.”

Stroomvoorziening

Job la Riviere van Midtronics, leverancier van acculaders, is het daar niet mee eens: “Met een goede lader moet het lukken. Zolang er maar wordt gezorgd voor een stroomvoorziening die niet onderbroken wordt”.

Dus gaan we opzoek naar een officieus antwoord. En dat krijgen we met een kort belrondje langs enkele AMT Garageforum-Topmonteurs. Zij zijn unaniem in hun antwoord: “Ik haal wel vaker een accupool los bij een auto met BMS. Daarna hoef je de accu echt niet opnieuw aan te melden.” Ze adviseren wel de accu niet tussentijds bij te laden en ook niet weken buiten de auto te laten staan: “Neem geen risico en zorg dat de ladingstoestand van de accu tussen uitbouwen en weer inbouwen onveranderd blijft.”

Niet nodig

Ook bij starthulp is aanmelding niet nodig: “Tenminste, als je daarvoor het boostpunt, (ook wel satelliet) dat op dit soort auto’s zit, gebruikt. Dan loopt de stroom namelijk via de batterijsensor.”

Dus nee, voor deze reparatie hoeft het autobedrijf de accu niet te kunnen aanmelden. Bij accuvervanging is aanmelding van de accu echter wel nodig. Wie dus een graantje wil meepikken van de golf aan accuvervangingen die er bij deze moderne auto’s met BMS aankomt, zal toch een accu moeten kunnen aanmelden.

Reageer op dit artikel