nieuws

Video: ForZe Delft racet naar record op Nürburgring

Techniek

Video: ForZe Delft racet naar record op Nürburgring
De Forze VI voor het eerst op de Nürburgring met Jan Lammers achter het stuur.

Racen met een waterstofauto? Met hun Forze VI willen de studenten van de TU Delft laten zien dat het kan. In 2013 schreven we voor het eerst over de Forze VI. Nu twee jaar later zet het studententeam er een recordtijd mee op de Nürburgring. We tonen je de ronde én de technische aanpassingen aan de Delftse waterstofracer.

In 2013 was het doel om onder de 10 minuten te blijven op de Nürburgring, dat is (nog) niet gelukt. Wel was de Forze VI sneller dan alle andere waterstofauto’s op de Nürburgring ooit. Een mooi resultaat voor een studententeam.

Half vermogen

De recordpoging werd gereden door Jan Lammers, voormalig Formule 1-coureur. De rondetijd zat onder de 11 minuten (10.42,58). Het doel uit 2013 is daarmee nog niet behaald, maar de Forze VI reed dan ook maar op half vermogen. De top lag op 170 km/h in plaats van de theoretische 220 km/h. Teammanager Menno Dalmijn: “Er kunnen nog geen hogere vermogens van de brandstofcel naar de accumulator vervoerd worden. Het team is nog druk aan het onderzoeken aan welk component dit kan liggen. Verder liep de recordpoging zonder grote problemen.“

De nieuwe luchtpomp bestaat uit drie onderdelen: de motorcontroller, elektromotor en compressor. De motorcontroller zorgt voor de aansturing van de elektromotor. De elektromotor zorgt op zijn beurt voor het roteren van de impellor die in de compressor zit. Hierdoor wordt de lucht gepompt.

De nieuwe luchtpomp bestaat uit drie onderdelen: de motorcontroller, elektromotor en compressor. De motorcontroller zorgt voor de aansturing van de elektromotor. De elektromotor zorgt op zijn beurt voor het roteren van de impellor, die in de compressor zit. Hierdoor wordt de lucht gepompt.

Verandering Forze VI

In de afgelopen twee jaar zijn er zaken veranderd aan de auto. Zo is de luchtpomp vervangen. Die is nodig omdat de brandstofcel veel lucht nodig heeft. Een andere verandering is dat de centrale computer is vervangen voor negen kleinere computers. Het team heeft de computers zelf ontwikkeld.

Het team is erg lang bezig geweest om de brandstofcel goed te laten lopen. De regelsystemen moesten op de juiste manier samenwerken. En de temperaturen moesten gemonitord worden en binnen de grenzen blijven.

De ontwikkeling aan de Forze VI staan niet stil. Wil je op de hoogte blijven, volg het team dan via de website of via Facebook.

Reageer op dit artikel